Aşılamada 27 sıra yükselen Hakkâri: Aşısızlar pandemisi insanlarda kaygı yarattı 

Hakkâri, bir haftada 27 sıra yükselerek en çok aşı yapılan 13´üncü il oldu. Van-Hakkâri Tabip Odası Başkanı Yaviç’ göre aşılanmadaki yükselişin temel nedeni uzmanların ‘aşısızlar pandemisi’ uyarısı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Türkiye’de Covid-19 salgını varyant virüslerle etkisini sürdürürken, toplumsal bağışıklığın sağlanması için temel şart olan aşılama çalışmaları devam ediyor.

Salgının başından bu yana Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde aşılama oranı diğer bölgelere kıyasla daha düşük seyrederken, Hakkâri’de son bir haftada dikkat çekici bir gelişme yaşandı.  

Bir hafta önce aşılamada 40´ıncı sırada bulunan Hakkâri, 27 sıra yükselerek en çok aşı yapılan 13´üncü il oldu. Aşılama oranının yüzde 75’lerin üzerine çıktığı kent mavi (düşük riskli) kategoriye geçti.  

HAKKÂRİ: AŞILAMA ORANI YÜZDE 75’LERE ÇIKTI 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter'dan "Hakkâri, aşılanma oranında, sadece bir haftada, 40. sıradan 13. sıraya yükseldi. Yüzde 75’in üstüne çıkan aşılanma oranıyla, Covid-19 Risk Haritasında Düşük Riskli iller arasına girdi.  Sahadaki uzmanlarımızdan aşı konusunda bilgi alarak karar veren, ekiplerimizi konukları gibi ağırlayarak aşılarını olan Hakkâri insanına teşekkür ediyorum” dedi.  

'İKİNCİ DOZ AŞI ORANLARI YÜZDE 25’LERDE'

Van-Hakkâri Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç, Covid-19 risk haritasında düşük riskli iller arasına girerek mavi kategoride yer alan Hakkâri’de, aşılama oranlarındaki artışı ve son hafta gelen başarıyı değerlendirdi.  

Dr. Yaviç’e göre aşılama oranındaki yüksekliğin temel nedeni son dönemde medyada sıklıkla yer alan ‘aşısızlar pandemisi’ söylemlerinin yarattığı kaygı.  

Covid-19’a karşı 2021’in ocak ayında başlatılan aşı takviminde Doğu ve Güneydoğu’daki illerin çok düşük oranlara sahip olduğunu belirten Yaviç, Van-Hakkari Tabip Odası başta olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan ortak çalışmaların da bu artışta etkili olduğunu savundu.  

Yaviç, “TTB olarak çok uzun zamandır aşı çağrıları yapıyoruz. Hakkâri halkını aşıya ikna kapsamında kişilerle doğrudan birebir temas kurduk. Özellikle halkın aşıyla ilgili oluşan soru işaretlerini gidermek üzerine kurulu bir çalışma yaptık. Kentte muhtarlarla konuşarak insanları ikna etme yoluna gittik. Ama yine de buna rağmen halen ikinci doz aşı olanların oranları yüzde 25’lerde seyrediyor” diye konuştu.  

'AŞISIZLAR PANDEMİSİ KAYGI YARATTI'

Türkiye’de artan Covid-19 vakalarına bağlı hastanelerde tedavi görenlerin büyük kısmının aşısız olduğu açıklamalarının ‘insanlarda kaygı’ yarattığını ifade eden Dr. Yaviç, şöyle konuştu:  
“Son dönemde artan Covid-19 vakalarını ve buna bağlı olarak hastanede tedavi altına alınanların çoğunun aşısız olduğuna yönelik açıklamalar aşıya yönelimde etkili oldu. Çünkü insanlar durumun ciddiyetini fark edip aşı olmaya başladı. Bizlerin de ‘aşısızlar pandemisi’ dediğimiz bu dönemde gördük ki aşı, yaşamsal bir koruma sağlıyor.”