Aşılama hızlanıyor Kırklareli ve Muğla’da vakalar azalıyor

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı korona virüsü tablosunda Türkiye’de 4 il, aşılama oranlarıyla maviye boyandı. Uzmanlar, aşılamada yakalanan bu oranlar için ‘Halk bilim insanlarını dinliyor” diyor.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı – Deniz Çil

DUVAR - Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı 12 Temmuz tarihli korona virüsü tablosuna göre Türkiye’de 4 il, aşılamada yüzde 75 oranını geçti. Türkiye genelinde birinci doz aşı uygulaması yüzde 61,16 olurken ikinci doz aşı oranı 28,26’da kaldı.

Muğla, Çanakkale, Kırklareli ve Edirne’de birinci doz aşı oranı Türkiye ortalamasının üstünde kaldı. Kırklareli ve Muğla’daki Tabipler Odası başkanları aşılamada yakalanan yüksek oranları halkın bilinçli olmasına bağlıyor.

‘HALK BİLİM İNSANLARINI DİNLİYOR’

Kırklareli’nde aşılanma oranı yüzde 75,8. Kırklareli’nde aşılama oranının yüksek olmasıyla ilgili konuşan Kırklareli Tabip Odası Başkanı Taner Pehlivan, halkın aşılama konusunda bilim insanlarının söylemlerini dikkate alması ve duyarlılık göstermesinin etkili olduğunu söylüyor. Kırklareli’nin birinci doz aşılamada, Türkiye genelinde üçüncü sırada bulunduğunu belirten Pehlivan,

Taner Pehlivan

“Kırklareli’de hızlı bir aşılama çalışması gerçekleştiriliyor. İnsanlar, randevuları olsa da olmasa da Aile Sağlığı Merkezleri’ne ya da hastanelere giderek aşılarını yaptırabiliyor. Ayrıca, Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde aşılama ekipleri oluşturuldu. Bu ekipler, fabrikalara, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki iş yerlerine ve çok sayıda personel çalıştıran kurumlara giderek aşılama gerçekleştiriyor. Kırklareli’de birinci basamak aşılama çalışmalarında yakın zamanda yüzde 80 oranı geçilecektir. Devletin elinde bol miktarda aşı var ki, şu anda ulaşım anlamında sıkıntı yaşanmıyor. Kurumlarımız, hızlı şekilde aşılamaya devam ediyor” diyor.

 ‘AŞILAMANIN YÜKSEK OLDUĞU İLLERDE OKUMA-YAZMA ORANI YÜKSEK’

Aşılama konusunda Kırklareli halkının diğer illere göre daha fazla duyarlılık gösterdiğini ifade eden Taner Pehlivan, şöyle devam ediyor: “Kırklareli sosyal anlamda gelişmiş bir bölgededir. Okuma-yazma oranı yüksek bir şehirdir. Kırklareli halkı, aşılama konusunda bilim insanlarının söylemlerine bakıyor. Bilimsel düşünceden yana bir tavır koyuyor. Aşılamanın doğru ve iyi bir şey olduğunu düşünüyor. Bu durumda aşılama oranlarını artırmaktadır. Aşılamanın yüksek olduğu illere bakıldığında, okuma-yazma ve üniversiteye öğrenci gönderme oranları yüksek.”

VAKA SAYILARINDA ÜSTLERDEYDİ AŞILAMAYLA GERİLERE DÜŞTÜ

Türkiye’de ve dünyada aşı olmama konusunda dile getirilen söylemlerle ilgili düşüncelerini paylaşan Pehlivan, “Aşı karşıtlığının bilimsel hiçbir yönü yoktur. Aşı karşıtlığı bir çeşit hurafedir diyebiliriz. Dünyadaki tüm aşılar, milyarlarca insanın yaşamını kurtarmıştır. Aşı karşıtlığı sadece korona virüsü aşısıyla ilgili bir durum değildir. Aşı karşıtlığı genel bir şeydir. Aşıya karşı bir kitle bulunuyor. Bu da kökenini bilimden almıyor. Kırklareli halkı, aşı konusunda bilimden yana bir tavır izlemektedir.” Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde açıklanan verilere göre; Kırklareli’nin bir dönem vaka sayılarında lider olduğunu ancak, aşılamayla birlikte vaka sayılarında belli bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Pehlivan “Vaka sayıları, daha önce günlük 500-600 seviyesindeydi. Şu an Kırklareli merkezinde günlük vaka sayısı 10’un altındadır. İlin genelinde ise günlük 40-50 civarında vaka olduğunu tahmin ediyorum. Vakalarımız, geçmişe oranla çok düşük seviyededir” diye konuşuyor.

'DIŞARIDAN GELİP AŞI OLANLAR DA SAYIYA DAHİL'

Nüfusun yüzde 82,5'nin aşılandığı Muğla'da aşı süreciyle ilgili Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin, başarının sırrının "vatandaşın bilinci ve sağlık çalışanlarının yoğun gayreti" olduğunu ifade ediyor.

Cafer Şahin

TTB'nin başlattığı "aşı ol" kampanyası kapsamında Muğla'da yapılan çalışmalarda, aşı karşıtlığına karşı yürütülen süreç, kilit rollerden birisi olmuş. Şahin, "Bir aşı karşıtlığı varsa onun önüne geçmek için mücadele ettik" diyor. Aşılamadaki yüksek oranların Muğla'nın geçmişine dayandığından söz eden Şahin şöyle konuşuyor: "Aşılama çalışmalarında Muğla, geçmişten beri hep ilk üçte yer aldı. Bunu Muğla'nın sağlık alt yapısı ve halkın bilincine bağlıyoruz. Yalnız yüzde 80'lerin üzerindeki aşı oranı, sadece Muğla'ya ait değil. Tatile gelip burada aşı olanlar da bu oranın içinde. Bizim nüfusumuz 1 milyon 100 bin. Hedef aşı, nüfus içinde 750-800 bin civarındaki, bize göre hala eksiklik var. Ancak dışarıdan gelen insanlara rağmen Muğla hedef nüfusu yakalamak üzere.”

 ‘AŞI MİLLİYETÇİLİĞİ YAPILMAMASI LAZIM’

Şahin'e göre salgından kurtulmanın anahtarı her yerde aynı oranda aşı: "Biz bütün olarak pandemiden kurtulacağız. Hedef nüfusun en az yüzde 75'ine ulaşılması gerekiyor ki, salgını alt edelim. Muğla'ya bakınca seviniyor, İç Anadolu'ya, doğuya bakınca üzülüyoruz." Toplumda, aşılar arasında oluşan tereddüdü bakanlığın yarattığını belirten Şahin, aşı hakkında güven yaratmayan açıklamaların, karşıtlığa neden olduğunu dile getiriyor. Şahin son olarak, ‘aşı milliyetçiliği yapılmaması lazım’ diyerek uyarıyor: "Bulunan aşının vatandaşa uygulanması lazım. Yerli aşı geliyor diye insanlar 'ben onu bekleyeceğim' diyor. Ölümler devam ediyor, bunu yapmamak lazım."

Her iki uzman da tedbirlere karşı halkı uyarıyor. Korona virüsün varyantlarının geliştiğini ve ülkemizde de görüldüğünü hatırlatan uzmanlar, "tedbirleri elden bırakmamak" gerektiğini salık veriyor.