Aşıda 'yarım doz' tartışması: ABD ve Almanya'da da gündemde

2020 sonu için aşı hedefinin gerisinde kalan ABD'de aşı programının başındaki Moncef Slaoui, süreci hızlandırmak için Moderna aşısının yarım doz olarak verilebileceğini söyledi. Almanya Sağlık Bakanlığı'nın ise, Pfizer/BioNTech aşısında ikinci dozun ertelenmesi yönünde uzman görüşü istediği kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü aşılarının yeterli miktarda bulunmaması ve vaka sayılarındaki artışın da sürmesi nedeniyle, esasında iki doz yapılması gereken aşıların birer doz halinde uygulanmasıyla daha fazla insanın aşılanması tartışılıyor. İngiltere'de ikinci dozların ertelenmesi yönünde karar almasının ardından, ABD ve Almanya'da da mevcut aşıların birer doz yapılmasıyla daha fazla insanın aşılanması gündemde.

'MODERNA AŞISININ HACMİ YARIYA DÜŞÜRÜLEBİLİR'

2020 sonunda 20 milyon aşı yapma hedefinin çok gerisinde kalan ABD'de aşı programının başındaki Moncef Slaoui, ülkede aşılamayı hızlandırmak için Moderna aşısının yarım doz olarak verilebileceğini söyledi. Covid-19 Aşı Programı Başkanı Slaoui, Moderna aşısının planlandığı üzere iki doz olarak uygulanacağını ancak bunların hacminin yarıya düşürülebileceğini aktardı.

CBS televizyonunda yayınlanan 'Face the Nation' programında konuşan Slaoui, "Moderna aşısı için 18 ile 55 yaş arasındaki kişilere iki kez yarım doz vermenin, aşılanan insan sayısını iki katına çıkarma hedefine tam olarak ulaşmak anlamına geldiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı. ABD'li uzman, iki uygulamada da bağışıklık tepkisinin 'aynı olduğunu' aktardı.

FAUCI KARŞI ÇIKMIŞTI

ABD'de salgınla mücadelede en yetkili isim olan Dr. Anthony Fauci, daha fazla kişinin aşılanması için ikinci dozların ertelenmesi yönünde İngiltere'de düşünülen stratejiye karşı olduğunu söylemişti. Fauci, "Yaptığımız şeye devam edeceğiz" demişti. 

ALMANYA'DA BAĞIMSIZ KOMİSYONDAN GÖRÜŞ TALEBİ

Almanya'da ise Sağlık Bakanlığı'nın Pfizer/BioNTech aşısında ikinci dozun ertelenmesi yönünde tavsiye arayışında olduğu bildirildi. Reuters haber ajansına sızdırılan bir belgede, bakanlığın İngiltere'den gelen hamlenin araştırılması için bağımsız bir aşı komisyonunun görüşünü istediği kaydedildi.

İngiltere'de, Pfizer/BioNTech ile Oxford/AstraZeneca aşılarında tek dozda sağlanan kısmi korumayı daha fazla insana daha kısa sürede ulaştırabilmek için ikinci dozların ertelenmesi planı açıklanmıştı. (DIŞ HABERLER)