Aşıda aracı firma tartışması... CHP’li Emir: Neden saklıyorsunuz?

Çinli Sinovac firmasıyla yapılan 50 milyon dozluk aşı sözleşmesine ilişkin tartışmalar sürüyor. CHP’li Ankara Milletvekili Murat Emir’in ‘Aracı firma var’ iddialarına Sağlık Bakanı Koca ‘DMO doğrudan alacak’ cevabı verdi. Ancak TRT muhabirinin Çin’den paylaştığı fotoğraflarda aşı paketlerinin üzerindeki ‘Keymen ilaç’ ibareleri dikkat çekti.

TRT muhabirinin paylaştığı fotoğrafta aşıların üzerinde "Keymen İlaç" ibaresi bulunuyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- CHP’li Ankara Milletvekili Murat Emir'in, ‘Çin aşısının (Sinovac) temininde aracı firma kullanıldığı ve aşıyı Keymen adlı ilaç firmasının getirdiği iddiasını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yalanladı. Koca “DMO doğrudan alacak, aracı yok" dedi. Ancak bugün Çin’de Türkiye’ye gönderilmek üzere havalimanına nakledilen ilk parti aşı ile ilgili TRT Çin muhabirinin paylaştığı fotoğraflar kafalarda soru işaretleri yarattı.

'10 GÜNDÜR TÜRKİYE’DE' İDDİASI

Çinli Sinovac'la yapılan aşı sözleşmesine ilişkin 9 Aralık'ta açıklama yapan ve aşının aracı firma kullanılarak getirileceğini iddia eden CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, "Aşı 10 gündür Türkiye’de. Aşıyı getiren firma da her zamanki gibi yine Keymen İlaç oldu. Aşı 10 gündür el altından AKP’li siyasilere, aile dostlarına, nüfuzlu kişilere ve tanıdıklara yapılmaya başlanmış bile" demişti.

'ARACI FİLAN YOK'

İddiaları yalanlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, bir köşe yazarına yaptığı açıklamada "Bu kesinlikle doğru değil. Biz anlaşmamızı doğrudan Sinovac’la yaptık. DMO yani Devlet Malzeme Ofisi ve Sinovac arasında herhangi bir aracı filan yok" dedi.

'FİRMA ÇİN’DEN YÜKLÜ İTHALAT YAPMIŞ'

Bakan’ın halka yalan söylediğini belirten Emir ise şu açıklamayı yaptı: "Başından beri soruyoruz. Aracı firma olacak mı dedik. Keymen getirecek dediğimizde bakan, 'aracı filan yok' diyerek, DMO’nun alım yapacağını belirtmişti. Oysa Keymen İlaç firmasının, son aylarda Sinovac’tan yüklü miktarda ithalat yaptığını biliyoruz. Bakan bir kez daha U dönüşü yapıyor. Böylesine bir stratejik ürün söz konusuyken, neden aracı firma kullanılıyor? Madem aracı firma kullanıyorsunuz, neden bunu saklıyorsunuz?"

Twitter’da ‘Keymen ilaç’ firması çalışanı olduğunu öne süren Senanur Kapusuz isimli bir kullanıcının paylaştığı mesajı da kafa karıştırdı. Kapusuz’un “Keymen İlaç olarak Türkiye'ye getirdiğimiz Çin Aşısı olarak bilinen faz3 klinik çalışmaları devam eden korona aşısı için bugün ben de gönüllü oldum. Birlikte çalışmaktan gurur duyduğum Yönetim kurulu başkanımız Sn Cantürk Alagöz'e gösterdiği olağanüstü çaba için teşekkür ederim” tweeti de yüzlerce defa paylaşıldı. (HABER MERKEZİ)