Aşı sevkiyatında sorun: Randevulu hastalar hastaneden dönüyor

Türkiye genelinde BioNTech aşısı için randevu alanlar ‘aşı yok’ denilerek geri çevrildi. Uzmanlar, yeni bir salgın dalgasının önüne geçmek için aşılamanın yazın tamamlanması uyarısında bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye’de son haftalarda Covid-19 vakaları yeniden 20 binlerin üzerine çıkarken, 18 yaş ve üstü bireyleri aşılama çalışmaları devam ediyor. Toplumsal bağışıklığın sağlanması noktasında şu ana kadar 73 milyon dozun üzerinde aşılama yapılan Türkiye’de, birinci doz aşı olanların oranı yüzde 66,28 iken, ikinci doz aşı olanların oranı yüzde 44,51 civarlarında seyrediyor.

BİONTECH AŞISINDA TEDARİK SORUNU

Uzmanlar, günlük vaka sayılarının artmasıyla sonbaharda beklenen yeni bir salgın dalgasının önüne geçmek için aşılamanın yaz ayları içerisinde tamamlanması çağrısında bulunurken, BioNTech aşısının üretiminde yaşanan aksama nedeniyle randevusu bulunan çok sayıda kişi ‘aşı olmaması’ sebebiyle hastane ve aile sağlığı merkezlerinden geri çevrildi.

BAKAN KOCA: AKSAMA OLABİLİR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada BioNTech aşısını tercih eden vatandaşların randevu almaları gerektiği uyarısında bulundu. Koca, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Çarşamba günü aşacağımız bir gelişme var. BioNTech aşısının üretiminde yaşanan aksama sebebiyle ülkemize sevkiyatta birkaç gün azalma olacak. Bu aşıyı tercih edenlerin aşı olmaya randevu almadan gelmemesini rica ediyorum. Anlayışınız için sağ olun. Sinovac'ta aksama yok” ifadelerini kullandı.

BİONTECH RANDEVULARINA ERTELEME: YURTTAŞLARI GERİ ÇEVİRDİK

Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarının ardından aile sağlığı merkezleri ve hastanelerde BioNTech aşısı için randevu alanlar ‘aşı olmadığı’ gerekçesiyle geri çevrildi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, son iki gündür BioNTech aşısının dağıtılmadığına dikkat çekerek, “Sinovac aşısıyla ilgili bir sorun yok; ancak BioNTech aşısı 2 ve 3 Ağustos’ta dağıtılmadı. Dolayısıyla randevulu gelen hastaları aşı olmadığı için geri çevirmek durumunda kaldık. 2 Ağustos’ta alınan randevular 5 Ağustos’a, 3 Ağustos’ta alınan randevular ise 6 Ağustos’a ertelendi. İlk doz BioNTech aşısı için ise en erken hastanelerde 8 ASM’lerde 9 Ağustos’ta randevu açıldı” dedi.

‘SON İKİ GÜNDE BİR BUÇUK 2 MİLYON KİŞİ AŞI OLAMADI’

BioNTech aşısının tedarikinde yaşanan sorunlar sebebiyle aşılama oranlarının da son iki gündür düştüğünü belirten Kırımlı, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Hastalara randevularının iptal edildiğine ilişkin bildirim yapılmadı. Birçok yaş almış kişiler geliyor; aşı yok geri dönüyor. Umarım aşılar perşembe gününe elimize ulaşır. Bu süreçte hastalar randevu alamadı, randevu alanlar geri döndüler. Hem ASM’ler hem de hastanelerde sorun yaşanıyor. Randevulu hastaları başka günlere erteleyince son iki günde aşılama oranları da düştü. Geçtiğimiz hafta pazartesi, salı günlerinde 2 milyonu geçtik aşı yaptık. Ama dün yani pazartesi günü 450 bin civarında aşı yaptık. İster istemez bir düşüş yaşandı. Son iki günde aşı olmayanlar yaklaşık 1 buçuk 2 milyon civarında. Ama bu kişiler aşı haklarından vazgeçmezler. Yeniden geleceklerdir.”

‘TEDARİK SORUNU BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ’

İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Dr. Osman Küçükosmanoğlu’na göre ise aşı tedarikinde yaşanan sorun acilen çözülmeli ve sonbahar başına kadar toplumun büyük bir bölümü aşılanmalı. Bakan Koca’nın 4 Ağustos’tan sonra tedarik sorununun halledileceği yönündeki açıklamasına dikkat çeken Küçükosmanoğlu, “İstanbul’daki hastanelerde ve ASM’lerde aşı sorunu bu hafta başında başladı. Bu tedarik sorunu saha sürecek gibi görünüyor ama umarım sürmez. Pazartesi, salı günleri BioNTech aşısı maalesef yapılamadı. Hastalara da bu yönde bir bildirim yapılmadığı için de hastanelerde, ASM’lerde bir yoğunluk oluştu. Bir yandan aşıyla ilgili tereddütleri gideremeyen, doğru dürüst bir kampanya yürütemeyen bir iktidar var. Bir de üstüne aşı tedarikinde sorunlar yaşanıyor. Bu olumsuz bir tablo. Bir an önce bu sorunun çözülmesi gerek” ifadelerini kullandı.

‘SAĞLIKÇILAR İPTAL BİLDİRİMİ GİTMEYİNCE HASTALARLA KARŞI KARŞIYA KALIYORLAR’

Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç da sonbaharda beklenen salgın dalgasını hatırlattı, aşı tedarik sorununun acil olarak çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ankara’da BioNTech aşısına ilişkin tedarik sorunun son bir haftadır devam ettiğini söyleyen Karakoç şunları kaydetti:

“Randevusu olan yurttaşlar aşı olamayacaklarını anladıklarında bu durum sağlıkçılar ile yurttaşları karşı karşıya getiriyor. Çünkü hastalara öncesinde bir bildirim gitmiyor. Aşı tedarikinin sıkıntılı bir sürece girdiği görülüyor. Covid-18’dan gel korunma yöntemi aşılanma. Bugün açıklandığı gibi yoğun bakımlarda tedavi görenlerin büyük bölümü aşısız kişiler. Öte yandan yeni bir yükselme dalgasının hakim olduğu, turizm sezonunun açıldığı şu günlerde acı can alıcı önemde. O yüzden bir an önce tedarik sorunu çözülmeli.”