Aşı karşıtları üç Avrupa ülkesinde sokağa indi

Covid-19 aşısının sosyal hayat için fiilen zorunlu hale getirildiği Yunanistan, Fransa ve İtalya'da aşı karşıtları sokağa indi. Atina'daki eylemde polisle çatışma çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa'da Covid-19 aşısı olmayanların belirli yerlere girmesini yasaklayarak aşı yaptırmayı fiilen zorunlu hale getiren Yunanistan, Fransa ve İtalya'da aşı karşıtları sokağa döküldü. Üç ülkede eşzamanlı eylemler düzenlendi.

Yunanistan'ın başkenti Atina'nın merkezindeki parlamento binasının önünde toplanan yaklaşık 4 bin kişiyle polis arasında çatışma çıktı. Bazı eylemcilerin molotof kokteyli attığı, polisin de biber gazı sıktığı belirtildi.

Yunanistan'da bakım evi personelinin ve sağlık çalışanlarının aşı yaptırması zorunlu. 16 Temmuz'dan beri de, sinema, tiyatro, bar ve spor salonları gibi kapalı yerlere sadece aşılı kişilerin girişine izin veriliyor. Aşı karşıtları, bu kararlara karşı bir ayda üç kez eylem düzenlendi. 

Ancak anketler, Yunanistan halkının büyük çoğunluğunun Covid-19 aşısı yaptırmaya karşı olmadığını gösteriyor. 11 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 45'i de şu ana dek iki doz aşı yaptırmış durumda. Başbakan Kiryakos Miçotakis ise aşı zorunluluğunu savunarak, "devletin tüm vatandaşlardan toplumsal ve ulusal dayanışma için aşı olmalarını talep etme hakkına sahip olduğunu" söylemişti.

FRANSA'DA ÖFKE MACRON'A YÖNELDİ

Eş zamanlı olarak Fransa'da da aşı karşıtları sokağa indi. The Guardian'ın haberine göre, ülke çapında yaklaşık 160 bin kişi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un aşıyı fiilen zorunlu kılan kararını protesto etti.

Fransa'da Macron'un 12 Temmuz'da açıkladığı karar doğrultusunda sağlık çalışanlarının aşı yaptırması zorunlu hale getirilmiş, kapalı alanlara girmek isteyenlerin veya toplu ulaşımı kullanmak isteyenlerin aşı kartlarını veya negatif test sonuçlarını göstermesi gerektiği açıklanmıştı.

Eylemlerde bu karar protesto edilerek "Özgürlük", "Tiran Macron" ve "İlaç şirketleri özgürlüğümüzü alıyor" gibi sloganlar atıldı. Polisin bazı protestoculara biber gazı ve tazyikli su sıktığı belirtildi.

ROMA'DA DA EYLEM VARDI

Aşı konusunda Fransa ve Yunanistan'a benzer kararlar açıklanan İtalya'da da eylem vardı. Başkent Roma'da bir grup protestocu, kapalı restoranlar ve eğlence mekanlarına aşı yaptırmayan kişilerin alınmayacak olmasını protesto etti. (DIŞ HABERLER)