Aşı karşıtları Maorileri kızdırdı: Haka dansımızı kullanmayı derhal bırakın

Yeni Zelanda'da aşı karşıtlarının haka dansı ile propaganda yapması Maorileri öfkelendirdi: Atalarımızın birçoğu önceki pandemilerde öldü. Kültürel mirasımızı kullanmaya derhal son verin.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda'da aşı karşıtlarının meşhur Ka Mate haka dansıyla propaganda yapması yerli Maorileri kızdırdı. Ülkede son derece popüler olan Ka Mate dansının yasal koruyucusu sayılan Ngati Toa kabilesi, aşı karşıtlarına tepki göstererek bu ünlü ritüelin gösterilerde kullanılmamasını talep etti.

'ATALARIMIZIN BİRÇOĞU PANDEMİLERDE ÖLDÜ'

Açıklamada, "Ngati Toa, Covid-19 aşısına karşı mesajların yayılması için Ka Mate hakasının kullanılmasını kınıyoruz. Protestocuların, kültürel mirasımızı kullanmaya derhal son vermesini istiyoruz. Bizim atalarımızın birçoğu önceki pandemilerde öldü. Elimizdeki en iyi korumanın Covid-19 aşıları olduğuna eminiz ve ailemizin en kısa sürede aşılanmasını desteklemeye bağlıyız" denildi.

Hükümetin öğretmenlere ve sağlık çalışanlarına tam aşılı olma zorunluluğu getirmesinin ardından, Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'daki parlamento binasının önünde toplanan yaklaşık 2 bin protestocu aşı karşıtı pankartlar taşıyarak Ka Mate haka dansıyla propaganda yapmaya çalışmıştı.

PARLAMENTO KARARIYLA 'YASAL KORUYUCU' İLAN EDİLMİŞLERDİ

Yeni Zelanda'nın yerli halkı Maoriler çok farklı haka türlerine sahip. Yeni Zelanda kültüründe köklü bir yeri bulunan bu danslar düğün veya cenazeler gibi önemli sosyal etkinliklerde de yapılabiliyor. Ka Mate ise bunların dünya çapında da en bilinen türlerinden biri. Uzun yıllardır Yeni Zelanda'nın ulusal rugby takımının maçlarından önce sergilenen Ka Mate, Ngati Toa kabilesinin savaş şefi Te Rauparaha tarafından rakip bir kabilenin ölümünden kurtuluşunu kutlamak amacıyla bestelenmiş. Yeni Zelanda Parlamentosu, 2014 yılında Ngati Toa kabilesini bu hakanın kültürel koruyucusu olarak görüldüğü bir yasa çıkardı. Amcak yasada dansın kötüye kullanılmasına karşı ceza öngörülmüyor.

YENİ ZELANDA COVID VERİLERİ NE DURUMDA?

Korona virüsü pandemisinin ilk günlerinde 'sıfır vaka' stratejisiyle sistematik kapanma önlemlerinin alındığı Yeni Zelanda'da, 'virüsle birlikte yaşam' stratejisine geçilmiş durumda. Yeni Zelanda'da bugüne dek 9 bin vaka tespit edildi; 34 kişi Covid-19'dan öldü. Yeni Zelanda bu verilerle, en düşük ölüm oranlarına ve vaka sayılarına sahip ülkelerden biri. Bununla birlikte, nüfusun yüzde 90'ını aşılama hedefine henüz ulaşılmış değil. Aşılama oranları Maoriler arasında da düşük. BBC'nin verilerine göre Maorilerin yüzde 77'si bir doz, yüzde 61'i iki doz aşı yaptırdı. (DIŞ HABERLER)