Aşı karşıtı Brezilya lideri Bolsonaro futbol maçına alınmadı: 'Aşı olanlardan daha fazla antikorum var'

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, aşı olmayı reddettiği için stadyuma alınmadı. Kendisinden aşı kartı veya negatif test istenmesi üzerine 'aşı olanlardan daha fazla antikoru olduğunu' ileri sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya'nın aşı karşıtlığı ile bilinen Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, aşı kartı olmadığı için ülkesinde düzenlenen bir futbol müsabakasına alınmadı. Bolsonaro, daha önce de pizzacıya alınmamıştı. 

'MAÇI İZLEMEK İSTİYORUM'

Latin Amerika ülkesi Brezilya'da Santos FC ile Gremio takımları dün karşı karşıya geldi. Tatil için Sao Paulo'da bulunan sağcı politikacı Bolsonaro da kentin takımı Santos'u izlemek üzere stadyuma gitti. Ancak pandemi nedeniyle Covid-19 aşısını tribünlerde zorunlu kılan uygulama nedeniyle stadyuma alınmadı.

Aşı yaptırmayacağını defalarca dile getiren Bolsonaro stadyum girişinde "Niye aşı kartı, aşı pasaportu? Santos'un maçını izlemek istiyordum, aşı olmak gerekiyor dediler. Niye? Aşı olanlardan daha fazla antikorum var" ifadeleri ile uygulamaya karşı çıktı. Brezilya'da taraftarların maç izleyebilmesi için çeşitli bölgelerde Covid-19 aşısı olma ya da negatif test sonucu alma gibi bir zorunluluk bulunuyor. 

PİZZACIYA ALINMAMIŞTI

Bolsonaro geçtiğimiz Kasım ayında Covid-19 aşısı yaptırmayacağını söylemiş ve aşı olmamanın kendisinin 'bireysel hakkı olduğunu' savunmuştu. Aşı programlarına 'şüpheyle yaklaştığını' aktaran Bolsonaro, geçtiğimiz haftalarda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için gittiği New York'ta aşı kısıtlamalarına takılmıştı. New York'ta kapalı alanlarda yemek yiyebilmek için gereken en az bir doz aşı şartına uymadığı için ABD topraklarındaki ilk yemeğini sokak ortasında yemek zorunda kalmıştı.

EŞİ AŞI OLDU

Bolsonaro'nun New York'a seyahat eden kafilesinde daha sonra dört kişinin Covid-19 testi pozitif çıktığı açıklanmıştı. Aşı karşıtlığı ile bilinen ve pandemi yönetimi eleştirilen Brezilyalı liderin eşi Michelle Bolsonaro ise ülkesine dönmeden önce New York'ta aşı olmuştu.

Michelle Bolsonaro'nun aldığı kararın kendisinin yürüttüğü aşı karşıtı kampanyaya zarar verip vermediğine dair VEJA gazetesine verdiği demeçte Jair Bolsonaro şunları söyledi: “Aşı olmak kişisel bir karardır. Eşim aşıyı ABD’de olmaya karar verdi. Ben ise aşı olmadım” ifadelerini kullanmıştı