Asgari ücretli yılda 122 gün vergiye çalışıyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yılın son toplantısını bugün yapacak. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, asgari ücretin yüzde 20 civarında artırılacağını tahmin ettiğini belirtirken, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 3 bin liranın altındaki teklifin çalışanları mutlu etmeyeceğini söyledi. 7 milyonun üzerinde çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücrete geçen yıl yüzde 15 zam yapılmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hükümet, işveren ve işçi temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu dördüncü toplantısını bugün saat 10.30'da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda gerçekleştirecek. İşçi kesimini Türk-İş'in, işveren kesimini Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) temsil ettiği toplantıda, 2021'de geçerli olacak asgari ücret rakamı Bakan Zehra Zümrüt Selçuk tarafından açıklanacak.

NET ASGARİ ÜCRET 2324 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düşüldüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor. 

TÜİK NE AÇIKLADI?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bekar bir işçinin gıda ve gıda dışı harcamalarından oluşan geçim tutarının geçen yıla göre yüzde 20 oranında artarak 2 bin 792 TL olduğunu açıklamıştı. 

İŞÇİ KONFEDERASYONLARI NE DİYOR?

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK tarafından yapılan ortak açıklamadaysa TÜİK'in hesapladığı rakamın bekar bir işçiyi baz aldığına, içinde ailenin yer almadığına dikkat çekildi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 3 bin liranın altında bir rakamla gelinmemesi gerektiğini belirterek, "Çünkü 3 bin liranın altındaki teklif, insanları mutlu edecek bir teklif olmaz, çalışanları mutlu edecek bir teklif olmaz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na 3 bin liranın üzerinde bir teklif getirilmelidir" çağrısı yaptı.

DİSK: ÇALIŞANLARIN YÜZDE 38'İNİ İLGİLENDİRİYOR

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise "2021 yılı asgari ücreti net 3 bin 800 olmalıdır" diyor. Asgari ücretin her geçen yıl ortalama ücret haline geldiğini vurgulayan Çerkezoğlu, DİSK Araştırma Merkezi'nin (DİSK-AR) raporundan şu bilgileri paylaştı: "3,3 milyon işçi (bütün ücretli çalışanların yüzde 17’si) asgari ücretin altında bir ücretle çalışıyor. Asgari ücretin yarısından daha az ücretle çalışan işçi sayısı 1 milyona yakın. Asgari ücret ve altında bir ücretle yaşamını sürdürmek zorunda olan işçilerin sayısı 7,5 milyon (bütün ücretli çalışanların yüzde 38,3’ü) civarındadır. Asgari ücretin yüzde 20 fazlası ve altında ücret alan işçilerin sayısı 9,7 milyondur. Bütün ücretli çalışanların yüzde 50’ye yakını bu kapsamdadır. Tüm ücretli çalışanların yüzde 64’ü ise (12,5 milyon işçi) asgari ücretin altı ile asgari ücretin bir buçuk katı arasında bir ücret elde ediyor."

ASO YÜZDE 20 ZAM BEKLİYOR

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise gazetecilerin sorularını yanıtlarken, asgari ücretin 'dengeli' artırılması gerektiğini söyledi. İşçinin ücretinden gıdaya ayrılan pay arttıkça işçilerin enflasyonunun yükseldiğine dikkat çeken Özdebir, asgari ücretteki artışın yüzde 20 olacağı tahmininde bulundu.
Geçen yıl asgari ücrete yüzde 15 zam yapılmıştı.

ÖZEL SEKTÖRDEKİ HER 5 İŞÇİDEN 1'İ ASGARİ ÜCRETE ERİŞEMİYOR

DİSK-AR'ın raporundaki bilgilere göre;

🔸Özel sektör işçilerinin yüzde 21,7’si asgari ücrete erişemiyor.

🔸Özel sektörde asgari ücret ve altında ücretle çalışanların oranı yüzde 49 ve asgari ücret civarında çalışanların oranı yüzde 62.

🔸9,5 milyona yakın özel sektör işçisi asgari ücretin yüzde 20’si ve altında ücretlerle çalışıyor.

🔸Asgari ücrete erişemeyenlerin oranı genelde yüzde 17 iken kadınlarda bu oran yüzde 25’i aşıyor.

🔸Asgari ücret düzeyinde ve daha düşük ücret alanların oranı genelde yüzde 38 iken, kadınlarda yüzde 49’a yükseliyor.

🔸Özel sektörde kadın işçilerin yüzde 32,5’i asgari ücret altında ücretlerle çalıştırılıyor. Özel sektördeki kadın işçilerin yüzde 9,3’ü ise asgari ücretin yarısının da altında ücretle çalışmaya zorlanıyor. 

MAAŞLAR ERİYOR

🔸2006 yılında aylık ortalama ücret ve maaş geliri asgari ücretin yaklaşık 2 katı iken, 2019’da asgari ücretin 1,41 katına geriledi.

🔸1978’de kişi başına milli gelirin yüzde 3,4 üzerinde olan asgari ücret, aradan geçen 42 yılda kişi başına milli gelirin yüzde 40 altına düştü. Asgari ücret kişi başına gelire paralel olarak artsaydı brüt asgari ücretin 2020 yılında 2.943 TL değil, 4.995 TL olması gerekirdi.

ASGARİ ÜCRETLİ BİR İŞÇİ YILDA 122 GÜN VERGİYE ÇALIŞIYOR

🔸Brüt asgari ücretin dolaylı-dolaysız vergi ve kesintilerini dikkate aldığımızda yüzde 33,4’ü (983 TL) vergi ve kesintilere gidiyor. İşçinin eline (Asgari Geçim İndirimi-AGİ dahil) brüt asgari ücretin sadece yüzde 66,6’sı net harcanabilir gelir olarak geçiyor. İşçi 365 günün 122 günü vergi ve kesintiler için çalışıyor.

🔸Merkez Bankası’nın yıllık ortalama Cumhuriyet altını fiyatlarına göre 2003 yılında asgari ücretin yıllık tutarı ile 25 altın alınabilirken 2020’de yıllık net asgari ücretle sadece 10 Cumhuriyet altını alınabilmekte.

 

 

 

 

(EKONOMİ SERVİSİ)