Asgari ücret KKTC'de 'mahkemelik' oluyor

KKTC'de asgari ücret, yüzde 40.85’lik artışla net 6 bin 90 liraya çıktı. Emekçiler kararı olumlu karşılarken, hükümeti popülist bir seçim yatırımı yapmakla suçlayan işverenler yargıya gidecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son dönemde ekonomik krizle mücadele eden Kıbrıs’ın kuzeyi, dün asgari ücrette kayda değer bir artırıma gitti. KKTC’de brüt asgari ücret 7 bin lira olarak belirlendi. Kıbrıs Türk basınındaki son bilgilere göre, son artışla emekçilerin Kıbrıs’taki net asgari ücreti 6 bin 90 liraya çıktı. 

Lefkoşa’nın kuzeyinde Asgari Ücret Komisyonu dün toplandı ve asgari ücret meselesini ele aldı. Toplantı adanın kuzeyinde olağanüstü ekonomik şartların ve pandeminin hüküm sürdüğü bir süreçte gerçekleştirildi. Ayrıca ocak ayında gerçekleştirilecek erken milletvekilliği seçimleri öncesinde Kıbrıs gündemine geldi. 

Asgari Ücret Komisyonu dünkü toplantısının sonunda Kuzey Kıbrıs’ta asgari ücret 7 bin lira olarak belirlendi. Bu şekilde yeni yılda Kıbrıslı emekçilerin cebine net 6 bin 90 TL girecek. 

 

İŞVERENLER TEPKİLİ

Brüt olarak yüzde 40.85’lik artışa tekabül eden karar Kıbrıs’taki emekçi kesimler ve sendikalar tarafından olumlu karşılandı. Sermaye sahipleri ve işverenler ise tepkili. Kıbrıs Türk basınındaki son bilgilere göre işveren temsilcileri dünkü toplantıyı terk etti. 

Sermaye sahipleri, Ulusal Birlik Partisi (UBP) – Demokrat Parti (DP) seçim hükümetini “ülke gerçekliğinden kopuk olmakla” ve “seçim yatırımı yapmakla” itham ediyor.

Bazı Kıbrıs Türk medya kaynaklarına göre de, işverenler yeni asgari ücret için yargıya başvurmaya karar vermiş durumda. İşverenler Sendikası yeni asgari ücrete hükümet ve yargı nezdinde itiraz edileceğini açıkladı. İşverenler sonraki aşamada atacakları adımları Asgari Ücret Komisyonu özelinde önümüzdeki 15 gün içerisinde gündeme gelecek gelişmeler temelinde atma kararı aldı. 

 

KIBRIS TÜRK MEDYASININ YORUMU

Kıbrıs Türk medyası adadaki yeni asgari ücret artışını Türkiye’de geçen hafta açıklanan yüzde 50’lik artışla ilişkilendiriyor. Ayrıca, artışın modern Kıbrıs Türk tarihinde yapılan en büyük maaş artırımlarından bir tanesi olduğuna da dikkat çekiyor. 

KAYNAK SIKINTISI

Kıbrıs’ın kuzeyinde erken seçime ramak kala asgari ücrete yapılan kayda değer artış, seçim hükümetinin finansal kaynak bulmakta zorlandığı bir sürece denk geliyor. Yeni seçim hükümetinin ekonomik krizi hâlâ Ankara ile masaya yatıramadığı bir süreçte, KKTC birçok ihtiyaca ve yoğunlaşan pandemiye cevap vermeye çalışıyor. Ekonomik kriz ortamında Kıbrıs’ın kuzeyinde son dönemde akaryakıt ve elektrik krizi baş göstermiş durumda. 

 

 

Etiketler KKTC asgari ücret