Arsuz’da 3 bin dönümlük devlet arazisi bir günde devredildi

Hatay’ın Arsuz ilçesindeki 3 bin dönümlük devlet arazisi, bir günde 10 kişiye devredildi. Arsuz Kaymakamlığı’nın dahi haberi olmadığı devir, önümüzdeki günlerde yargıya taşınacak.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay’ın Arsuz ilçesinde devlete ait 3 bin dönümlük arazi, bir günde el değiştirdi. Yıllardır arazide tarım yapan çiftçilerden araziyi boşaltmalarının istenmesiyle satış işlemi ortaya çıktı. Çiftçilerin avukatı Haydar Gökpınar, arazinin devlet arazisi olduğunu belirterek, yasaya göre arazilerin satışının ve devrinin yasak olduğunu vurguladı.

Arazilerin 1939 yılında Hatay’ın Türkiye’ye katılmasıyla devlet arazisi haline geldiğini anlatan Gökpınar, “Arazinin asıl sahipleri Suriye vatandaşı. Hatay’ın Türkiye’ye katılmasıyla araziler, devlete geçmiş. Devlet bu arazileri yıllardır çiftçilere, yıllık kullanım bedeli karşılığında verdi. Eğer devir, satış olacaksa yasaya göre uzun yıllar kullanım hakkı olana ait olur, yani birinci hak sahibi çiftçilerdir” diye konuştu.

DAVA DÖRT DEFA KAYBEDİLDİ

Devir işleminin yangından mal kaçırır gibi bir gün içinde gerçekleştiğini belirten Gökpınar, bahsi geçen mirasçıların İskenderun’un en zengin iş insanları arasında yer aldığına dikkat çekti. Bu kişilerin, varisçi oldukları iddiasıyla arazilerin kendilerine devredilmesi talebiyle dava açtığını söyleyen Gökpınar, daha önce dört defa kaybedilen bir davanın, nasıl kazanıldığının incelemelerle ortaya çıkacağını belirtti.

Haydar Gökpınar

Devir işleminden Arsuz Kaymakamlığı’nın dahi haberi olmadığını dile getiren Gökpınar, “Böylesi büyük ve hızlı bir devir işleminden ilçenin en yetkili devlet makamının haberi yok. Nasıl oluyor anlamış değilim. Mesela Arsuz Belediyesi’nin binasının olduğu arazi de milli emlak ve senelik bedeli ödeniyor. Belediye satın almak istedi olmadı. Belediyenin dahi mülk yapamadığını, bu kişiler nasıl yaptı?” diye konuştu. En kısa zamanda hukuki süreci başlatacaklarını belirten Gökpınar, bu işin çiftçilerle birlikte takipçisi olacaklarının altını çizdi.