Arnavutluk'un eski cumhurbaşkanına 'yolsuzluk' soruşturmasında ev hapsi

Aynı zamanda Arnavutluk'un en büyük muhalefet partisi DP'nin lideri olan eski cumhurbaşkanı ve başbakan Berisha, 'yolsuzluk' iddiasıyla ev hapsine alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Arnavutluk'ta bir mahkeme, eski cumhurbaşkanı ve eski başbakan Sali Berisha hakkında ev hapsi kararı verdi. Halihazırda muhalefetteki Demokratik Parti'nin lideri olan Berisha, görev süresinde 'yolsuzluk' yapmakla suçlandı.

Reuters'ın haberine göre, savcılar, 79 yaşındaki Berisha'nın başbakanlık yaptığı 2005-2009 yılları arasında devlet arazilerinin özelleştirilmesinde damadını kayırmak için nüfuzunu kullandığını iddia etti. Berisha ise suçlamaları reddetti.

'BAŞBAKAN RAMA MUHALEFETİ SUSTURMAYA ÇALIŞIYOR'

Berisha'nın avukatı Genc Gjokutaj, müvekkili hakkında verilen karar gereği, yurtdışına çıkmasının da yasak olduğu bilgisini verdi. Gjokutaj, Berisha'nın karara itiraz edeceğini söyledi. Berisha da savcılığın kendisine yönelttiği iddiaları reddederek, mevcut Başbakan Edi Rama'yı 'muhalefeti susturmak için siyasi bir saldırı yapmakla' suçladı. Öte yandan, savcılık henüz nihai iddianamesini mahkemeye sunmuş değil.

ABD'DEN ÜLKEYE GİRİŞ YASAĞI VE 'YOLSUZLUK' SUÇLAMASI

Berisha, komünizm döneminin sona ermesinin ardından 1992-1997 yılları arasında Arnavutluk Cumhurbaşkanı, 2005-2013 yılları arasında ise başbakan olarak görev yaptı.

2021 yılında ABD de Berisha ve ailesinin ülkeye girişine izin vermemiş, ABD Dışişleri Bakanlığı, Berisha'nın başbakan olduğu dönemde 'yolsuzluk eylemleri'ne karıştığını ve 'nüfuzunu kendi çıkarı ve akrabaları ile siyasi müttefiklerini zenginleştirmek için kullandığını' ileri sürmüştü. Berisha ise bu suçlamaları reddetmişti. (DIŞ HABERLER)