Arjantin asgari ücrette yüzde 46'lık artışa hazırlanıyor

Latin Amerika ülkesi Arjantin önseçimlerin ardından iktidar asgari ücrette artışa hazırlanıyor. Ekonomik sorunlarla boğuşan ülkede seçim sonuçları kabinede 5 istifa getirmişti.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Para biriminde değer kaybı ve enflasyon gibi ekonomik sıkıntılarla boğuşan Arjantin, asgari ücreti yüzde 46 oranında arttırmaya hazırlanıyor. Konunun iktidardaki Peroncu partinin önseçim yenilgisinden sonra gündeme gelmesi dikkat çekti.

'YENİLGİ ETKİSİ'

Hükümet, son dönemde artan enflasyon oranlarıyla birlikte işverenleri sendika temsilcileri ile bir araya getirdi. TeleSur'da yer alan habere göre Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, tam zamanlı çalışanlar için asgari ücretin 32.367 Arjantin pezosu (yaklaşık 2 bin 848 lira) olacağını söyledi. Uygulamanın büyük ihtimalle Ekim ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bir önceki düzenlemeye göre yüzde 10 civarı artışın yıllık olarak yaklaşık yüzde 45'lik bir iyileşme anlamına geldiği belirtildi. Yıl sonunda ulaşılacağı söylenilen yüzde 45-46'lık artış hakkında La Nacion gazetesi 'yenilgi etkisi' yorumu yaptı.

BİR MİLYONDAN FAZLA OY KAYBI

Geçtiğimiz hafta Arjantin'de yapılan seçimlerde oy kullananlar Temsilciler Meclisinin 257 üyesinden 127'si ile Senatonun 72 üyesinden 24'ünün seçileceği, 14 Kasım 2021'de düzenlenecek parlamento seçimlerinde yarışacak adayları belirledi.

Ülkenin eski lideri neoliberal Mario Negri'nin liderliğindeki muhalefet bloğunun oluşturduğu Değişim İçin Birlik (Juntos por el Cambio) ittifakının adayları, ülke çapında, Peroncu hükümete yakın partilerden oluşan Herkesin Cephesi (Frente de Todos) ittifakının adaylarından daha fazla oy aldı. Muhalefet yüzde 41 oy alırken iktidar ittifakının oy oranı yüzde 31'de kaldı. Rakamlar iktidar partisinin 2019 Başkanlık Seçimlerinde aldığı oyların 1.2 milyonunu kaybetmesi anlamına geliyor. 

Bu oy verme işlemi bir 'önseçim' niteliğinde olsa da ülkedeki partilerin siyasi gidişatına dair ciddi ipuçları taşıyor. 

SONUÇLAR SONRASINDA 5 İSTİFA

Öte yandan seçim sonuçları hükümete büyük kan kaybettirdi. Geçtiğimiz günlerde ülkede İçişleri ve Adalet Bakanlarının da içerisinde bulunduğu 5 bakan istifasını Devlet Başkanı Fernandez'e sundu. İstifa eden İçişleri Bakanı Wado de Pedro, Adalet Bakanı Martin Soria, Bilim ve Teknoloji Bakanı Roberto Salvarezza, Çevre Bakanı Juan Cabandie ve Kültür Bakanı Tristan Bauer'in ülkenin eski lideri ve an itibariyle Devlet Başkan Yardımcısı Cristina Kirchner'e yakınlığı biliniyor. Dolayısıyla istifalar Fernandez ile Kirchner arasındaki ilişkilerin gerildiği şeklinde yorumlandı. (DIŞ HABERLER)