Araştırma: Wuhan'daki hastalar iyileştikten altı ay sonra semptom gösterdi

Çin'in Wuhan kentinde yapılan bir araştırmada, Covid-19 semptomlarının iyileştikten altı ay sonra bile etkisini sürdürdüğü ortaya çıkarıldı. Korona virüsü nedeniyle hastaneye kaldırıldıktan sonra taburcu edilen kişilerin yüzde 76'sının, altı ay sonra semptom gösterdiği belirlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınının ilk ortaya çıktığı yer olan Çin'in Wuhan kentinde yapılan bir araştırmada, Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan kişilerin iyileştikten altı ay sonra semptom gösterdiği tespit edildi. Çalışmada, Wuhan'da tedavi gören 1700 hasta incelendi ve yüzde 76'sının taburcu olduktan aylar sonra bile en az bir semptom gösterdiği kaydedildi. 

YORGUNLUK, UYKUSUZLUK, DEPRESYON

Saygın tıp dergisi The Lancet'te yayınlanan araştırmada, Covid-19 enfeksiyonunun ardından görülen en yaygın semptomun yorgunluk olduğu ve hastaların yüzde 63'ünde ilk tanının ardından altı ay sonra görüldüğü belirtildi. Hastaların yüzde 26'sında uykusuzluk, yüzde 23'ünde ise anksiyete ve depresyon gibi uzun süreli psikolojik komplikasyonlar tespit edildi.

AĞIR HASTALARDA AKCİĞER HASARI BELİRLENDİ

Hastalığı daha ağır geçiren kişilerde kalıcı akciğer hasarı görüldü. Tedavi sırasında böbrek hasarı olmayan kişilerin yüzde 13'ünde, taburcunun ardından böbrek yetmezliği belirtileri tespit edildi. Araştırmada incelenen hastaların yaş ortalamasının 57 olduğu ve Wuhan Jinyintan Hastanesi'nden 7 Ocak-29 Mayıs 2020 tarihleri arasında taburcu edildikleri aktarıldı.

'TABURCU SONRASI BAKIMA İHTİYAÇ DUYULUYOR'

"Covid-19 çok yeni bir hastalık olduğu için sağlık üzerindeki uzun vadeli etkilerinin bazılarını yeni yeni anlamaya başlıyoruz" diyen çalışmanın lideri Dr. Bin Cao, "Analizimiz, çoğu hastanın hastaneden ayrıldıktan sonra virüsün bazı etkileriyle yaşamaya devam ettiğine ve ciddi enfeksiyon vakalarında taburcu sonrası bakıma ihtiyaç duyulduğuna işaret ediyor" ifadelerini kullandı.

SARS'TAN 15 YIL SONRA AKCİĞER HASARI GÖRÜLDÜ

Verilerin, 2003-2004 yıllarında etkisini gösteren SARS virüsüyle ilgili yapılan çalışma bulgularıyla uyuştuğu kaydedildi. Bu araştırmalarda, SARS nedeniyle enfekte olan ve daha sonra iyileşen kişilerin yüzde 40'ında, üç yıl sonra kronik yorgunluk belirtileri gözlemlendiği kaydedilmişti. Farmakolojik Araştırma Enstitüsü'ndeki uzmanlar, SARS'tan kurtulanların yüzde 38'inde 15 yıl sonra bile akciğer hasarı gözlemlendiğini kaydetmişti. (DIŞ HABERLER)