Araştırma: Sinovac aşısı Brezilya varyantına karşı etkili

Korona virüsünün Brezilya'da ortaya çıkan ve çok daha bulaşıcı olan P1 varyantı konusunda aşılardan iyi haber geldi. Hem Türkiye'nin de kullandığı Çin aşısı Coronavac'ın, hem de Pfizer aşısının bu varyanta karşı etkili olduğu tespit edildi.  

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya'da yapılan bir araştırma, Türkiye'de de kullanılan Çin menşeli Covid-19 aşısı Coronavac'ın korona virüsünün Brezilya'da ortaya çıkan varyantına karşı etkili olduğunu gösterdi. Reuters'a konuşan bir kaynak, Coronavac aşısı yaptıran kişilerin kan örnekleri üzerinde yapılan testlerin ön sonuçlarında, aşının P1 varyantını nötralize ettiğinin görüldüğünü söyledi. Araştırmanın ayrıntıları henüz kamuoyuna açıklanmadı. 

Brezilya varyantının yüksek bulaşıcılığı bilim insanları arasında endişe yaratmışken, bir diğer iyi haber de Pfizer/BioNTech aşısından geldi. New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bu aşı da P1 varyantı karşısında etkili oldu.

Araştırmada, Pfizer aşısını yaptırmış kişilerden alınan kan örneklerine, P1 varyantında görülen mutasyonların taşıyan yapay bir virüs enjekte edildi. Aşının, bu varyant karşısında ilk virüsteki kadar etkili olduğu görüldü. 

Pfizer aşısının İngiltere ve Güney Afrika'daki varyantları da nötralize ettiği ancak Güney Afrika varyantına karşı daha az antikor ürettiği de saptanmıştı. (DIŞ HABERLER)