Araştırma: Pfizer ve Moderna aşılarının ilk dozu yüzde 80 koruyor

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi, Pfizer ve Moderna aşılarının ilk dozdan sonraki koruma oranını ölçtü. Buna göre, iki Covid-19 aşısı da ilk dozdan iki hafta sonra yüzde 80 koruma sağladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de yapılan bir araştırma, Pfizer/BioNTech ve Moderna firmalarının Covid-19'a karşı geliştirdiği aşıların ilk dozdan sonra da yüksek oranda koruma sağladığını gösterdi. Buna göre, bu iki mRNA aşısı da, ilk dozun yapılmasının üzerinden en az iki hafta geçtikten sonra korona virüsüne karşı yüzde 80 oranında koruma sağladı. Araştırmada, iki firmanın aşıları için acil kullanım onayı alma sürecinde açıkladıkları etkinlik oranlarının doğru olduğu da teyit edildi.

ASEMPTOMATİK VAKALARI DA ÖNLEDİ

Araştırma, ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından aştı eyalette 3 bin 950 sağlık çalışanı arasında yapıldı. Yüzde 74'ü en az bir doz aşı yaptırmış olan bu kişilere, 14 Aralık 2020-13 Mart 2021 tarihleri arasında haftalık olarak test yapıldı; semptomatik veya asemptomatik hastalık geçirip geçirmedikleri ölçüldü.

KLİNİK DENEYLERİN SONUÇLARI GERÇEK HAYATTA DOĞRU ÇIKTI

Araştırmanın sonucunda, hem Pfizer hem de Moderna aşılarının ilk dozun üzerinden en az iki hafta veya daha uzun süre geçtikten sonra yüzde 80 oranında koruma sağladığı tespit edildi. İkinci dozdan iki hafta sonra ise enfeksiyon riski yüzde 90 oranında azaldı.

Bu sonuçlar, mRNA aşılarının ilk dozdan kısa süre sonra koruma sağladığı ve asemptomatik enfeksiyonları da engelleyebildiği yönünde önceki araştırmaları teyit etmiş oldu. CDC Direktörü Rochelle Walensky de, elde ettikleri sonuçlara dair açıklamasında "Onaylanmış mRNA aşıları gerçek hayatta ülkemizin sağlık çalışanlarına, acil çalışanlarına ve ön cephedeki diğer kişilere erken ve önemli oranda koruma sağladı" dedi.

Pfizer aşısını en yaygın uygulayan İsrail'de de, gerçek hayatta aşılanan kişiler arasındaki asemptomatik vakalar da dahil, aşının koruma oranı yüzde 94 olarak ölçülmüştü.

DOZ ARASINI AÇAN ÜLKELERİN İDDİASI GÜÇLENDİ

Bu sonuçların, yeterli aşı tedarik edemeyince iki dozun arasını açan ülkelerin tezini güçlendirmesi bekleniyor. İngiltere ve Kanada'da daha çok insana ilk doz aşı yapılabilmesi için iki dozun arası üç ila dört ay açılıyor. Ancak CDC, aşıların iki dozunun arasına klinik deneylerde verilenden daha fazla ara konmasına karşı.

Pfizer aşısının klinik deneylerinde iki doz arasında üç haftalık, Moderna'nın deneylerinde de dört haftalık ara verilmişti. (DIŞ HABERLER)