Araştırma: Milenyum kuşağı demokrasiden memnun değil

Cambridge Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, milenyum kuşağının demokrasiden 'memnun olmayan ilk kuşak' olduğu tespit edildi. 20'li ve 30'lu yaşlarında olanların daha çok hayal kırıklığına uğradığı aktarılırken, bu durumun asıl sebebinin gelir eşitsizliği olduğu kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de Cambridge Üniversitesi'nin yaptığı kapsamlı bir araştırmada, dünya genelindeki demokrasilerde yaşayan milenyum kuşağının, yönetim sistemlerinden geçmişteki tüm kuşaklardan daha çok memnuniyetsiz olduğu sonucuna varıldı. Milenyum kuşağının, diğer nesillere kıyasla daha fazla 'hayal kırıklığına uğradığı' aktarıldı. 

İngiliz Times gazetesinde yayımlanan araştırma, 'milenyum kuşağı' diye tarif edilen ve 1981-1996 yılları arası doğumlu, şu anda 20'li ve 30'lı yaşlarını süren yaklaşık 5 milyon kişiyle yapıldı. Çalışmaya göre milenyum kuşağı, demokratik kurumlara, anne ve babalarıyla, büyükanne ve babalarının aynı yaştayken duyduğundan daha az güven duyuyor. Demokrasiye güvendeki çöküşün, özellikle İngiltere, ABD ve Avustralya'daki 'Anglo-Sakson Demokrasileri'nde görüldüğü ancak aynı yönde eğilimlerin Latin Amerika, sahra altı Afrika ülkeleri ve Güney Avrupa'da da söz konusu olduğu" belirtiliyor.

Çalışmanın Başyazarı, Cambridge Üniversitesi Demokrasinin Geleceği Vakfı'ndan Roberto Foa, "Bu, küresel düzeyde 20'li ve 30'lu yaşlardakilerin, çoğunlukla demokrasiden memnun olmayan, bilinen ilk kuşak" dedi. 

ANA NEDEN GELİR EŞİTSİZLİĞİ

Raporda, bu durumun ana nedeninin gelir eşitsizliği olduğu belirtildi. Milenyum kuşağının ABD nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturduğu ancak servetin yalnızca yüzde üçünü elinde tuttuğu kaydedildi. 1946-1964 yılları arasında doğan 'Baby Boomers' olarak adlandırılan neslin ise, aynı yaşta servetin yüzde 21'ine sahip olduğu aktarıldı. 

'SİSTEM YARAR SAĞLAMIYOR'

Çalışmada yer verilen 2,3 milyar kişinin yaşadığı ülkelerde 1,6 milyon kişi ya da her 10 kişiden yedisi bir kuşaktan diğerine, demokratik kurumlardan tatminin azaldığı ülkelerde yaşıyor. Dr. Fao, bunun seçmenlerin otokratik alternatifleri desteklediği anlamına gelmediğini, sistemlerinin kendi işlerine yaramamasından öfkeli olduklarını belirtti. Rapora göre, büyüyen eşitsizlik nedeniyle genç İngilizler'de de demokrasiye destek azalıyor.

1973'te 30 yaşındaki İngilizlerin yüzde 54'ü demokrasiyi tatmin edici buluyordu. İkinci Dünya Savaşı sonrası doğan kuşak ise 10 yıl sonra 30'lu yaşlarına girdiğinde oran yüzde 57 oldu. 1965 ve 1980 arasında doğan X kuşağında bu oran yüzde 62'ye ulaşırken, milenyum kuşağında yüzde 48'e geriledi. (BBC Türkçe)