Araştırma: Köpekbalıklarının 'garip' davranışlarının sebebi kokain olabilir

ABD'de yapılan bir araştırma, köpekbalıklarının 'garip' hareketlerinin, insanların bıraktığı kokain ve kokain balyalarını tüketmelerinden kaynaklanıyor olabileceğini ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uzmanlar, köpekbalıklarının ABD'nin Florida eyaleti açıklarına insanlar tarafından bırakılan uyuşturucu maddeleri tüketiyor olabileceğini açıkladı.

The Guardian gazetesinden Richard Luscombe'nin haberine göre, araştırmacılar bazı köpekbalıklarında görülen 'düzensiz davranışların' Florida açıklarına bırakılan halüsinojenik uyuşturucuların tüketilmesi sonucu ortaya çıkıyor olabileceğini belirtti.

Floridalı çevre mühendisi ve araştırma ekibi lideri Dr. Tracy Fanara, konuya ilişkin açıklamasında, "Bu, gerçek bir soruna ışık tutmak için dikkat çekici bir başlık; kullandığımız, ürettiğimiz, vücudumuza aldığımız her şey atık sulara karışıyor ve hayatta kalmak için bağlı olduğumuz deniz yaşamı ve su kaynakları ardından bunlara maruz kalıyor" dedi.

'HAYALİ BİR NESNEYE ODAKLANIP ETRAFINDA DÖNMEYE BAŞLIYORLAR'

Daha önce yapılan araştırmaları hatırlatan Fanara, "Balıkların ilaçlar, kokain, metamfetamin ve ketaminden etkilendiğini ortaya koyan araştırmalar gördük. Eğer bu kokain balyaları, kirliliğin noktasal kaynağıysa, köpekbalıklarının da bu kimyasal maddeden etkilenmiş olabileceği çok mantıklı. Kokain o kadar çözünebilir bir maddedir ki bu paketlerden herhangi biri biraz bile açılsa yapısal bütünlüğü bozulur ve uyuşturucu suya karışır" dedi. 

Gazetenin haberine göre, söz konusu araştırma kapsamında Florida Keys adasında incelemelerde bulunan Fanara ve Britanyalı biolog Tom Hird, köpekbalıklarının 'garip' davranışlar sergilediğini gördü. Buna göre, normalde insanlarda uzak olduğu bilinen bir çekiç başlı köpekbalığı doğrudan yüzücülerin üzerine geliyor ve 'acayip' davranışlar sergiliyordu. Araştırmacılar ayrıca bir köpekbalığı türü olan büyük camgöz balığının hayali bir nesneye odaklanarak söz konusu nokta etrafında döndüğünü gözlemledi.

'NE KADAR KOKAİN TÜKETTİKLERİNİ TESPİT ETMEK ŞİMDİLİK İMKANSIZ'

Bölgede deneyler de yapan araştırmacılar, suya kokain balyası gibi görünen cisimler atıp köpekbalıklarının davranışlarını da takip etti. Buna göre, köpek balıklarından çoğu suya atılan nesneleri ısırıyordu. Fanara, incelemeleri sırasında haftada iki kez kokain balyalarının kıyıya vurduğunu da belirterek, "Bu dolayısıyla yaygın bir mesele" dedi. İncelemelerinin henüz başlangıç noktasında olduğunu ifade eden Fanara, köpekbalıklarının ne kadar kokain tükettiğini hesaplamanın şimdilik imkansız olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)