Araştırma: İlk insanlar kış uykusuna yatarak hayatta kalmış olabilir

Erken insanların binlerce yıl önceki aşırı soğuk kış koşullarını kış uykusuna yatarak atlatmış olabileceği öne sürüldü. İddiayı ortaya atan bilim insanları, İspanya'da bir mağarada bulunan Neandertal kemiklerinde kış uykusu tezini destekleyen lezyonlar bulunduğunu belirtti.

Hırvatistan'ın Krapina kentindeki Neandertal Müzesi'nden bir kare.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın en büyük fosil alanlarından birinde yapılan bir araştırma, erken insanların binlerce yıl önceki aşırı soğuk kış koşullarında kış uykusuna yatarak hayatta kalmış olabileceğini ortaya koydu. Bilim insanları, alanda bulunan kemiklerde, kış uykusuna yatan diğer hayvanlarda görülene benzer lezyonlar tespit etti. Bu durumun, insanların kış aylarında metabolizmalarını yavaşlatarak ve aylarca uyuyarak hayatta kalmış olabileceğine işaret ediyor.

Araştırma, İspanya'nın kuzeyindeki Burgos'un yakınlarında bulunan Atapuerca'da, Sima de los Huesos adı verilen ve fiilen bir kemik çukuru olan mağaradaki kemikler üzerinde yapıldı. Buradaki kazılarda ortaya çıkarılan yaklaşık 400 bin yıllık fosilleşmiş kemiklerin ilk Neandertallere veya onların da seleflerine ait olduğu düşünülüyor. 

'MEVSİMSEL KESİNTİLER VAR'

Alandaki ilk kazıyı yürüten bilim insanları Juan-Luis Arsuaga ile Antonis Bartsiokas'in L’Anthropologie dergisinde yayımlanan makalesinde, burada kemikleri bulunan ilk insanların kış uykusuna yatmış olabileceği belirtiliyor. Bilim insanları, kemiklerde bazı mevsimsel varyasyonlar görüldüğünü, kemik gelişiminin her yılın birkaç ayında kesintiye uğradığına dair kanıtlar bulunduğunu söylüyor. Lezyonların, mağara ayıları dahil, kış uykusuna yatan diğer hayvanlardakine benzediği vurgulanıyor. 

'KIŞ UYKUSUNA YATAN BAŞKA MEMELİLER DE VAR'

Makalede, ilk insanların 'aşırı soğuk koşullarda sınırlı gıda tedarikiyle hayatta uzun süre hayatta kalacak bir metabolik durumda' bulunmuş olabileceği belirtiliyor; kış uykusuna yattıkları ve bunun da kemik gelişimindeki kesintilerde görüldüğü savunuluyor. Makalede ilk insanların kış uykusuna yatmış olabileceği tezinin bilim kurgu gibi göründüğü itiraf edilse de, Afrika lemuru gibi memeli hayvanların da kış mevsiminde bu şekilde hayatta kaldığı hatırlatılıyor. Bilim insanları, insanların aşırı soğuk koşullarda hayatta kalmasının tek yolunun bir tür kış uykusuna yatmak olacağını da savunuyor.

The Guardian gazetesi ilgili haberinde, bu iddianın bilim dünyasında tartışma yaratacağı ve yeni araştırmaların önünü açacağı yorumunu yaptı. (DIŞ HABERLER)