Araştırma: Fetüsün cinsiyeti hamilelerde Covid-19 seyrini etkiliyor

ABD'de yapılan çalışmada, fetüsün cinsiyetinin Covid-19 seyrini etkilediği belirlendi. Erkek fetüse sahip hamilelerin, daha az antikor ürettiği gözlemlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Covid-19'un hamilelerdeki seyrini inceleyen bilim insanları, fetüsün cinsiyetinin korona virüsüne verilen bağışıklık tepkisini etkilediğini tespit etti. Araştırmanın yazarlarından Andrea Edlow, "Fetüsün cinsiyeti, hem annenin Covid-19'a karşı antikor üretme hem de bunları bebeğine aktarma kabiliyetini etkiledi" dedi. Çalışma kapsamında, Moderna ve Pfizer/BioNTech aşılarını yaptıranlar da dahil olmak üzere 1000'den fazla kişinin verileri incelendi.

'ERKEK FETÜSE SAHİP HAMİLELER DAHA AZ ANTİKOR ÜRETİYOR'

Massachusetts General Hospital ve Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi ortaklığında yürütülen çalışmada, anne Covid-19’a yakalandıktan sonra erkek plasentaların dişi plasentalardan daha fazla proinflamatuar gen ve protein ürettiği belirlendi. Ayrıca, fetüsün cinsiyetinin erkek olması durumunda, annelerin daha az antikor ürettiği de gözlemlendi.

BAĞIŞIKLIK AKTARIMI DA ETKİLENİYOR

Bu durumun, enfekte olan annenin bebeğinin Covid-19'a yakalanma riskini belirleyebileceğini kaydeden uzmanlar, virüs bağışıklığı aktarımının erkek fetüslerde daha az olduğunu tespit etti. Massachusetts General Hospital’da kadın doğum doktoru ve Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yardımcı doçent olan Edlow, hamilelerde Covid-19'un seyrinin, fetüsün cinsiyeti temelinde takip etmenin önemli olduğunu söyledi.

Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu'nda virolog ve pediatrik bulaşıcı hastalıklar profesörü Ruth Karron ise, ABD'de Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan hamilelerin yüzde 97'sinin aşısız olduğunu belirterek aşılamanın önemine dikkat çekti. Karron, "Bu farklılıkları keşfederken, aşının koruyucu olduğu gerçeğine odaklanmalıyız" dedi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Covid-19 hamile Harvard