Araştırma: Covid hastalarının beyin fonksiyonlarında değişiklik görüldü

ABD'de yapılan bir araştırmada, Covid-19 nedeniyle hastaneye yatırılan hastaların yaklaşık üçte birinin beyin fonksiyonlarında değişiklik görüldüğü tespit edildi. Ensefalopatili hastaların ölüm riskinin yedi kat daha fazla olduğu kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Covid-19 hastalarının yaklaşık üçte birinda kafa karışıklığı, deliryum ve tepkisizlik gibi nörolojik semptomlara rastlandı. ABD'de yapılan bir araştırmada, beyin fonksiyonlarında değişiklik olarak tanımlanan ensefalopati görülen hastalarda korona virüsü nedeniyle ölme olasılığının yedi kat fazla olduğu, hastanede kalma süresinin ise üç kat arttığı tespit edildi.

Annals of Clinical and Translational Neurology'de yayınlanan çalışmada, Chicago'daki hastanelere Covid-19 nedeniyle yatırılan 509 hastanın kayıtları incelendi. Hastaların yaklaşık üçte birinde ensefalopati görüldüğü kaydedildi.

Araştırmanın baş yazarı Dr. Igor Koralnik, taburcu edildikten sonra ensefalopati görülen hastalarının yalnızca yüzde 32'sinin yemek pişirme, fatura ödeme gibi rutin günlük aktiviteleri gerçekleştirebildiğini dile getirdi. Ensefalopati tespit edilmeyen hastaların ise yüzde 89'unun günlük aktiviteleri yardım almadan gerçekleştirebildiği tespit edildi.

Ensefalopatili 162 hastanın, çoğunlukla erkek olduğu ve yaşlarının ilerlemiş olduğu aktarıldı. Hastaların ayrıca, nörolojik bozukluk geçmişi, kanser, diyabet, kalp yetmezliği, hipertansiyon veya sigara kullanımı da dahil olmak üzere altta yatan tıbbi durumlara sahip olma olasılıklarının daha yüksek olduğu belirtildi.

Nörolojik semptomlar arasında hastaların yaklaşık yüzde 45'inde kas ağrısı, yüzde 38'inde baş ağrısı ve yüzde 30'unda baş dönmesi gözlemlendi. (DIŞ HABERLER)