Araştırma: Covid geçirdikten sonraki altı ay boyunca pıhtı riski var

Yeni bir araştırmaya göre, Covid-19 hastalarının enfeksiyon sonrası altı ay boyunca kan pıhtısı yaşama riskleri artıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İsveç'te yapılan bir araştırmaya göre, Covid-19'un, enfeksiyondan sonraki altı ay boyunca kan pıhtısına yol açma riski var. Araştırma, Covid’i şiddetli geçirenlerin ve virüsün ilk dalgası sırasında enfekte olanların en yüksek pıhtı riskine sahip olduğunu buldu.

BBC'deki habere göre, araştırmacılar İsveç'te Şubat 2020 ile Mayıs 2021 arasında Covid-19 testi pozitif çıkan bir milyondan fazla insanın bir süre takip etti ve bunları aynı yaş ve cinsiyette olup testi pozitif olmayan dört milyon insanla karşılaştırdı.

Covid-19 enfeksiyonu kapıldıktan sonra şu risklerin arttığı tespit edildi: Üç aya kadar bacakta kan pıhtıları veya derin ven trombozu, altı aya kadar akciğerlerde kan pıhtıları veya pulmoner emboli, iki aya kadar inme gibi sebeplerle iç kanama. Araştırmacılar, Covid sonrası kan pıhtılaşması risklerini normal risk düzeyiyle karşılaştırdıklarındaysa, her 10.000 Covid hastasının yaklaşık 17'sinde akciğerde kan pıhtısına rastlarken, Covid olmayan her 10.000 hastada bu sayı birden azdı.

İLK DALGADA COVID GEÇİRENLERDE RİSK DAHA FAZLA

The British Medical Journal’da yayınlanan çalışma, ayrıca ilk dalgadaki hastalarda görülen kan pıhtılaşması riskinin sonraki dalgalara göre daha yüksek olduğunu söyledi. Covid’i ağır geçiren hastalarda akciğerde kan pıhtılaşması riski normalden 290 kat, hafif Covid'den sonra normalden yedi kat daha yüksek bulundu. Ancak hafif vakalarda iç kanama riski artmadı.

İngiltere'de yapılan başka bir araştırma, aşılamadan sonra da kan pıhtılarının oluşabileceğini, ancak bu riskin aşısızlara göre çok daha az olduğunu buldu. Araştırmacılar, tüm bu bilgilerin aşı olmanın önemini vurguladığını söylüyor. (DIŞ HABERLER)