Araştırma: CoronaVac'ın etkisi Brezilya varyantına karşı yetersiz

Türkiye'nin de kullandığı Çin menşeli CoronaVac aşısının, korona virüsünün 'P.1' olarak adlandırılan Brezilya varyantını 'etkisiz hale getirmediği' kaydedildi. Uzmanlar, P.1 varyantının aşının geliştirdiği antikorlardan 'kaçtığını' aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin firması Sinovac'ın geliştirdiği CoronaVac aşısının, ilk örneklerine Brezilya'da rastlanan korona virüsü varyantına karşı 'yeterli antikor oluşturamayabileceği' tespit edildi. CoronaVac'ın, 'P.1' olarak adlandırılan Brezilya menşeli virüs varyantını 'etkisiz hale getiremediği' kaydedildi.

Sao Paolo Üniversitesi ile Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden uzmanlar, "Sonuçlar, P.1 varyantının, CoronaVac'ın geliştirdiği nötralize edici antikorlardan kaçabileceğini gösteriyor" açıklamasını yaptı. Çalışmada, CoroVac ile aşılanmış sekiz kişiden plazma örnekleri alındı.

'VARYANTA KARŞI YENİ AŞI GELİŞTİRİLEBİLİR'

Perşembe günü Pekin hükümeti destekli televizyon ağı CGTN'ye konuşan Sinovac Başkanı Yin Weidong, korona virüsü varyantlarına karşı yeni bir aşı geliştirilebileceğini söyledi. Yeni bir Covid-19 aşısı geliştirmek için Sinovac'ın kapasitesini 'tam olarak' kullanabileceklerini aktaran Weidong, bu sürecin CoronaVac'a kıyasla 'daha az zaman alacağını' ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde, aşıyı üreten Çin firması Sinovac'ın Brezilya'daki ortağı Butantan Enstitüsü, Çin'de yapılan laboratuvar testlerinde aşının, İngiltere ve Güney Afrika varyantlarına karşı etkili olduğunu duyurmuştu. "Bu aşıyı Çin'de, İngiltere ve Güney Afrika varyantlarına karşı test ettik; iyi sonuçlar aldık" açıklamasını yapan Butantan Enstitüsü'nün yöneticisi Dimas Covas, testlerde aşının bu varyantlar karşısında ne kadar etkili çıktığına ilişkin ayrıntı vermedi. (DIŞ HABERLER)