Araştırma: ABD'de kene ısırığının et alerjisi yaptığı kişi sayısı artıyor

ABD'nin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, kene ısırığı sonucu kişide ete alerjik tepki gelişmesine sebep olan bir sendromun 450 bin kişiyi etkilemiş olabileceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 'alpha-gal sendromu' olarak bilinen ve kene ısırığı sonucu kişide ete alerjik tepki gelişmesine yol açan rahatsızlığın son dönemde arttığını, ABD'de 450 bin kişinin bu durumdan etkilenmiş olabileceğini açıkladı.

BBC'nin haberine göre, CDC'nin yeni yayınladığı veriler, ülkede kene ısırması sonrası 'alpha-gal sendromu' yaşayan kişilerin sayısında 'büyük bir artış' yaşandığına işaret etti. Söz konusu rahatsızlığı yaşayan kişilerin et ya da diğer hayvansal ürünlere alerjik reaksiyon geliştirdiği, bu durumun ise hayati tehlike yaratabileceği ifade edildi. 

KARIN AĞRISI, İSHAL KURDEŞEN...

'Alpha-gal' sendromu ile 'yalnız yıldız kene' olarak bilinen kene türünün salyası arasında bağlantı kuran ABD'li bilim insanları, bu sendroma yakalanan kişilerin domuz, dana, tavşan, koyun ve geyik etine, hayvansal maddelerden yapılan jelatine, süt ve süt ürünlerine ve bazı ilaçlara alerjik reaksiyon geliştirebileceğini ortaya koydu. 

Hastaların gösterdiği alerjik reaksiyonlar arasında karın ağrısı ve kramp, ishal, kurdeşen ve nefes alma güçlüğü olduğu ve bunun 'anaflaktik şok'u tetikleyebileceği bilgisi paylaşıldı. Sırtındaki beyaz bir nokta ile diğer kenelerden ayrılan, literatürde 'Amblyomma americanum' ismiyle bilinen ve çoğunlukla ABD'nin güney ve doğu bölgelerinde bulunan kenenin yaşam alanının iklim değişikliği sebebiyle arttığı aktarıldı. 

'HERKES ALERJİK REAKSİYON GÖSTERMEYEBİLİR' 

CDC, sendromun semptomlarının kişiden kişiye değişebileceğini, semptomların hafiften hayati tehlike oluşturabilecek boyuta kadar değişiklik gösterdiğini, söz konusu keneye maruz kalan herkesin alerjik reaksiyon göstermeyebileceğini belirtti.

CDC'ye göre, 2010 yılından bu yana ülkede 110 binden fazla vaka tespit edildi. 2017-2021 yılları arasında vaka sayısı her yıl yaklaşık 15 bin artış gösterdi. CDC, sendromu tespit etmenin zorluğu sebebiyle 450 bin kadar ABD'linin bu durumu yaşıyor olabileceğine de işaret etti. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler kene alerji abd cdc