Sinovac mı Biontech mi? Araştırma sonuçları açıklandı

Bilim insanları, 2 doz Sinovac aşısı olanların 6. aydan itibaren antikor seviyesinin yetersiz olduğunu açıkladı. Araştırma sonuçlarına göre üçüncü doz aşının gerekli olduğu söylendi.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde bir araya gelen bilim insanları, doz Sinovac sonrası 3. doz aşı olmayan bir grup sağlık çalışanı ile 2 doz aşı sonrası 6. ay antikor düzeylerini gösteren yeni çalışmanın sonuçlarını bugün duyurdu. Buna göre 2 doz Sinovac aşısı olanların 6. aydan itibaren antikor seviyesinin yetersiz olduğu açıklandı.

Yine bilim insanları, Sinovac aşısının etkilerini ortaya koyan araştırmayı, geçen nisan ve haziran aylarında açıklamıştı.

'EN YAYGIN YAN ETKİ ENJEKSİYON BÖLGESİNDE AĞRI'

Aşı karşıtlığının tırmandığı son dönemde, bilimsel çalışmalar aşı karşıtlarının aksine bir gerçekliği ortaya koydu. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji, Halk Sağlığı ve Enfeksiyon Hastalıkları AD öğretim elemanları tarafından yürütülen araştırmada, üçüncü doz aşının gerekliliğine dikkat çekildi. 1053 sağlık çalışanın gönüllü katılımıyla devam eden çalışmada gönüllülerin aşı olmadan önce kan örneklerinin alındığı ve SARS-CoV-2 antikor düzeyi "negatif" olan kişilerin sürece dahil edildiği belirtildi. Araştırmaya dahil edilen, 520 hastane çalışanının 416'sına 2 doz Sinovac ve bir doz Biontech, 61 kişiye üç doz Sinovac ve 43 kişiye ise yalnızca iki doz Sinovac aşısı uygulandı. Tüm grup içerisinde herhangi bir yan etki görülme sıklığı yüzde 75,9 olarak saptandı. En sık görülen yan etki ise enjeksiyon bölgesinde ağrı olurken, yorgunluk, baş ağrısı ve kas güçsüzlüğü tespit edildi.

'SİNOVAC ETKİSİ 6. AYDA YÜZDE 55'E KADAR DÜŞÜYOR'

Araştırma sonuçlarına göre, 2 doz Sinovac aşısı olan 43 gönüllünün aşı olduğu günden takip eden 6 ay içerisinde, yüzde 44'sinin antikor düzeyinin yetersiz olduğu belirtildi. Bilim insanları önceki çalışmalarına atıfta bulunarak 6. ay takip araştırmasıyla ilgili "Daha önceki çalışmamızda iki doz Sinovac aşı uygulamasından 1 ve 3 ay sonra etkili antikor düzeyleri sırasıyla yüzde 97 ve yüzde 77 bulunmuşken, bu çalışmada 6. ayda yüzde 55.8’e düştüğü saptanmıştır" dedi. Araştırma sonuçlarına göre, Sadece 2 doz Sinovac aşısı olanlarda antikor koruyuculuk düzeyi, ikinci aşıdan sonra üçüncü ayda yüzde 56’ya düşüyor. Araştırmayı yürüten bilim insanları, "Bu veri 3. doz aşılamanın yerinde bir karar olduğunu kanıtlamıştır" ifadesini kullanarak, üçüncü doz aşı tercihi ne olursa olsun, üç doz aşıyı olan bireylerin tümünün koruyucu antikor düzeyine ulaştığını söylüyor. Araştırmanın çarpıcı bir diğer bulgusu ise Biontech ile Sinovac arasındaki etkinlik farkı: "Üçüncü doz aşıda uygulanan Biontech aşısı, üçüncü doz Sinovac aşısına göre koruyuculukta (gerek antikor düzeyi, gerekse hastalanma durumu açısından) belirgin üstünlük gösteriyor."