Arap Alevilerinin en büyük bayramı Gadir-Hum için kazanlar yakıldı

Arap Alevilerinin bayramı olan Gadir-Hum Hatay’ın Samandağ ilçesinde kutlandı. Yoğun katılımın olduğu kutlamalarda Hrisi yemeği yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Lübnan, Suriye başta olmak üzere Orta Doğu'nun birçok yerinde kutlanan Gadir-Hum, Türkiye’de Arap Alevilerin yoğun yaşadığı Adana, Mersin, Hatay’da kutlandı.

KUTSAL ÇORBA HRİSİ YAPILDI

Adını Mekke-Medine arasındaki Gadir-Humm bölgesinden alan bayramda, inanca göre Hazreti Muhammed’in Veda Hutbesi’nde Hz Ali’yi halefi ilan etmesi kutlanıyor. Kurban Bayramı’nı takip eden 8’inci günde yapılan kutlamalarda sabah kılınan namazın ardından kazanlar yakıldı, buğday ile etin dövüldüğü Hrisi yapıldı ve dağıtıldı.

Buğday ile etin dövüldüğü Hrisi  yemeği yapılarak dağıtıldı.

Akrabalar, yakınlar bir araya geldi, bayramlaşıldı. Buhur yakıldı, dualar edildi. Arap Alevi nüfusun en yoğun olduğu yer olan Hatay’ın Samandağ ilçesinde Gadir Hum kutlamalarına katılım yoğun oldu.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları; 26 Temmuz'da Süleyman Soylu'ya ilettiği soru önergesinde Arap Alevilerinin dini vecibelerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri için Gadir Hum Bayramı'nın resmi dini tatil olarak kabul edilmesini istedi. 

 

Etiketler Gadir-Hum Hatay