Apple, çocuk istismarına karşı iCloud yüklemelerini tarayacak: 'Suistimale açık'

Apple, iCloud'a yüklenecek verilerin çocuk istismarına karşı otomatik olarak taranacağını duyurdu. 'neuralMatch' isimli yazılım, kişisel güvenlik ve gizlilikle ilgili endişeleri artırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Apple, ABD'de satılan iPhone'larda çocuk istismarına ilişkin görüntü ve verilerin tespit edilmesi için bir program geliştirildiğini duyurdu. Apple'ın depolama servisi iCloud'a yüklenecek materyallerin, 'neuralMatch' isimli yazılımla otomatik olarak taranacağı belirtildi. Açıklamaya göre, çocuk istismarıyla ilişkilendirilen verilerin bulunması halinde kişinin iCloud hesabı devre dışı bırakılacak ve Ulusal Çocuk İstismarı Merkezi'ne (NCMEC) başvurulacak. 

MESAJLAR İNCELENCEK, APPLE 'MÜDAHALE EDECEK'

Mesajlaşmaların da çocuk istismarına yönelik içeriklere karşı 'neuralMatch' isimli yazılımla taranabileceği belirtildi. Ayrıca, yine iPhone üzerinden çocuk istismarıyla ilişkilendirilen konuların arama motorlarından incelenmesi halinde, şirketin 'müdahale edeceği' aktarıldı.

'HÜKÜMETLER KÖTÜYE KULLANABİLİR'

Apple'ın yakın zamanda uygulamaya sokmayı planladığı sistem kişisel güvenlik ve gizlilikle ilgili endişeleri artırırken, yetkililer 'şirket politikalarına saygı gösterileceğini' açıkladı. Sistemin masum insanları suçlamak için hükümetler tarafından 'kötüye kullanılabileceğine' dikkat çeken Johns Hopkins Üniversitesi'nden kriptografi uzmanı Matthew Green, aynı zamanda bu uygulamanın hata payının da risk oluşturabileceğini söyledi. Green, Apple'ın algoritmasının 'kolaylıkla kandırılabileceğini' aktardı.

'MUHALİFLER HEDEF ALINACAK'

Uygulamanın, suistimale açık olduğunu dile getiren uzman, muhaliflerin veya protestocuların hedef alınabileceğini söyledi. Green, "Hükümetler, bunun istedikleri herkes için kullanılmasını talep edecek" dedi. ABD merkezli Demokrasi ve Teknoloji Merkezi de Apple'ın tanıtımını yaptığı uygulamayı eleştirirken, uçtan uca şifreleme garantisinin de ihlal edileceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)