AP'den Yunanistan'a kınama, muhalefetten Miçotakis'e eleştiri

Avrupa Parlamentosu, Yunanistan'a hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğü alanında eleştirileri de içeren kararı kabul etti. Atina'da muhalefet, kararın ardından Miçotakis hükümetine yüklendi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Avrupa Parlamentosu (AP) komşu Yunanistan'a hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğünün çöküşü nedeniyle sert eleştiriler yöneltti. Başbakan Kiryakos Miçotakis'in Avrupa Halk Partisi (EPP) desteğiyle yürüttüğü lobi faaliyetleri sonuçsuz kaldı ve AP Atina'yı kınama kararı aldı. Karar, 7 Şubat Çarşamba günü öğlen saatlerinde AP Genel Kurulu'nda kabul edildi. 330 Avrupa Parlamentosu üyesi kararın kabulü yönünde oy kullanırken, 254 üye karşı oy verdi. Ayrıca 26 parlamenter de çekimser kaldı.

Kararın Yunanistan'ın gündemine yansıması sonrasında dünden itibaren Atina'da muhalefet sert sözlerle Miçotakis hükümetine yüklenmeye başladı.

ATİNA'YA AĞIR İTHAMLAR

Hollandalı parlamenter Sophie in 't Veld'in raporuna dayanan ve Yunanistan'da hukukun üstünlüğünde önemli bir gerileme olduğunu sert sözlerle belirten metinde, öncelikli olarak gözetleme skandalı, gazetecilere karşı açılan davalar ve 'Petsas Listesi' gibi uygulamalar yer aldı. Kararda, diğer hususların yanı sıra şu konulara da atıfta bulunuldu:

  • Neredeyse üç yıldır çözülemeyen gazeteci George Karaivaz cinayeti,
  • İstihbarat ve Predator uygulaması aracılığıyla yapılan dinlemeler,
  • Gazetecilerin karşı karşıya kaldığı davalar, tehditler, saldırılar, gözetim,
  • Basında çoğulculuğun olmaması ve Yunan medyasının belirli sayıda oligark tarafından kontrol edilmesi,
  • Yunanistan Veri Koruma Kurumu ve Kişisel Verileri Koruma Kurumu gibi bağımsız kurumların telefon dinleme konusundaki çalışmaları nedeniyle baskı altında olmaları,
  • Eleni Touloupaki ve Christos Rammos davalarında olduğu gibi yargı görevlilerine gözdağı verilmesi,
  • Adlî soruşturmanın yavaş ilerlemesi ve 600'den fazla göçmen ve mültecinin öldüğü Pylos gemi kazası.

LOBİ ÇALIŞMASI SONUÇSUZ KALDI

Efimerida ton Syntakton gazetesi, konuya ilişkin haberinde, hükümetin AP'nin yeni adımı karşısında EPP'nin desteğiyle yürüttüğü lobi faaliyetlerinin sonuçsuz kaldığına dikkat çekti. Avrupa Halk Partisi (EPP), 19 maddede Yunanistan'ın birçok alanda son dönemde ilerleme kaydettiğini öne sürerek Avrupa Parlamentosu'nun karar metninin sonuç bölümünde değişikliğe gidilmesini önermişti.  AP'de EPP'nin değişiklikleri onay görmedi. 

SYRIZA: ÜLKE TEHLİKE ALTINDA, SORUMLU MİÇOTAKİS HÜKÜMETİ

Yunanistan'ın ana muhalefet partisi SYRIZA AP'nin aldığı karar sonrasında hükümete sert eleştiriler yöneltti. SYRIZA Genel Başkanı Stefanos Kasselakis, Yunanistan'da hukukun üstünlüğüne ilişkin AP kararıyla ilgili olarak TikTok'ta yaptığı paylaşımda, karar hakkında "Ülkemiz, hukukun üstünlüğü, adaletin manipülasyonu, basın ve kurumların durumu nedeniyle Avrupa Parlamentosu'nun bir kararıyla kınandı" yorumunda bulundu.

Kasselakis, "Bir yaptırım olarak Avrupa fonlarını kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Cunta döneminden (1974) bu yana Avrupa kurumları ilk kez ülkemizi kınıyor" diye konuştu.

SYRIZA-İlerici İttifak Milletvekili Kostas Arvanitis ise oylama sonucuna ilişkin yaptığı açıklamada Avrupa Parlamentosu'nun 'ülkemizi hukukun üstünlüğünü rayından çıkarmakla suçladığını ve bunun tek bir sorumlusu olduğunu' belirtti. Vekile göre, bu endişe verici durumun tek sorumlusu Miçotakis hükümeti.

PASOK: BEYANLAR İLE HÜKÜMET UYGULAMALARI ARASINDA MESAFE VAR

Son anketlerde ana muhalefet partisi konumuna yükselen PASOK da yayımladığı sert bir bildiri ile yeni gelişme nedeniyle hükümeti sert bir dille eleştirdi. PASOK-Değişim Hareketi Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Avrupa Parlamentosu, Yeni Demokrasi hükümetinin ülkemizde hukukun üstünlüğünün bozulmasındaki rollerini en koyu renklerle tanımlamaktadır. Avrupa Parlamentosu'nun kararında, PASOK-Değişim Hareketi'nin talep ettiği üzere, Avrupa Savcılığı'nın bulgularına dayanarak bir ön soruşturma komitesi kurulması talebinin Yeni Demokrasi hükümeti tarafından reddedilerek Tempi trajedisinin hükûmet çoğunluğu tarafından örtbas edilmeye çalışıldığına iddiasına da dikkat çekiliyor. Kısa bir süre önce Başbakan, Yunanistan'ın 'Batı'ya ait olduğunu' tekrarladı. Avrupa Parlamentosu, beyanlar ile hükümet uygulamaları arasındaki mesafeyi en vurgulu şekilde ortaya koymaktadır."

YENİ SOL: HÜKÜMET BİR REZALETE İMZA ATTI

Yeni Sol, Avrupa Parlamentosu'nun kararını memnuniyetle karşıladığını ve Sağ'ın otoriter hükümetinin devrilmesi ve Yunanistan demokrasisinde yeni bir safhanın başlatılması için mücadelenin ön saflarında yer alacağını bir yazılı açıklama ile kamuoyuna duyurdu. 

Açıklamada, "Avrupa Parlamentosu tarihi bir kararla, Miçotakis hükümetini hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğü ilkelerini ihlâl ettiği gerekçesiyle büyük bir çoğunlukla kınadı. Miçotakis Hükümeti, Yunan vatandaşlarından uluslararası bir rezalete imza attığı, Avrupa Parlamentosu'nda hükümetinin aşırı sağ tarafından desteklendiği, hukukun üstünlüğünü ihlal ettiği ve demokrasimizin her gün baltalandığı için özür dilemelidir" denildi.

HÜKÜMETTEN 'SİYASİ OYUN' İDDİASI

Yunanistan basınında yer alan yeni bilgilere göre muhalefetin eleştirilerine Hükümet Sözcüsü yanıt verdi. Siyasi editörlerin bilgilendirilmesi toplantısında Sözcü Pavlos Marinakis, "Bu, açıkça yeni bir siyasi oyun. Sol ve merkez sol partiler, seçim dönemi bağlamında Avrupa Halk Partisi'ne ve onun içindeki en güçlü parti olan Yeni Demokrasi'ye zarar vermek amacıyla yeni bir siyasî oyun başlatmış gibi görünüyorlar" iddiasında bulundu. 

Sözcü ayrıca, Avrupa Parlamentosu'nun SYRIZA'nın iktidarı dönemindeki yolsuzluk iddialarının üzerinde durmadığını da öne sürdü. 

MİÇOTAKİS, WEBER İLE GÖRÜŞTÜ

AP'nin kararı sonrasında Miçotakis, partisi Yeni Demokrasi (YD) ve Avrupa Halk Partisi (EPP) tarafından ortaklaşa düzenlenen bir etkinliğe katılmak üzere Yunanistan'da bulunan EPP Başkanı ve Avrupa Parlamentosu EPP Parlamenter Grubu Başkanı Manfred Weber ile başkent Atina'daki Maksimou Başbakanlık Konutu'nda bir araya geldi.

Görüşmenin içeriğine yönelik resmi bir açıklama yapılmazken, Yunanistan basını, görüşmede, Avrupa Parlamentosu kararının gündeme geldiği bilgisini paylaştı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)