AP'de rüşvet soruşturması: 1.5 milyon euro nakit paraya el konuldu

Avrupa Parlamentosu'nun eski başkan yardımcılarından Eva Kaili'nin evi de dahil olmak üzere, yapılan baskınlarda toplam 1,5 milyon euro nakit para bulundu.

Fotoğraf: Le Soir
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belçika Federal Savcılığı, Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) rüşvet skandalı ile ilgili olarak başlatılan soruşturma kapsamında, 1,5 milyon euro nakit paraya el konduğunu açıkladı. Federal savcılık tarafından yapılan açıklamaya göre, Belçika polisinin cuma günü çok sayıda adrese yaptığı baskında, toplam 1,5 milyon euro nakit para ele geçirildi. Belçika medyasına göre, bunların bir kısmı eski AP Başkan Yardımcısı Eva Kaili ve eski AP üyesi İtalyan parlamenter Pier Antonio Panzeri’nin evinde bulundu.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın Le Soir gazetesinden aktardığına göre, eski AP üyesi İtalyan politikacı Pier Antonio Panzeri’nin evinde yaklaşık 600 bin euro nakit para ele geçirildi. Daha sonra da Kaili’nin babası 600 bin euro nakit parayla Brüksel’deki bir otelden çıkarken yakalandı. Belçika medyasına göre polis, Kaili’yi de lüks bir çanta içinde 150 bin euro nakit para ve değerli eşyalar ile gözaltına aldı.   Eva Kaili'nin erkek arkadaşı ve yardımcısı Francesco Giorgi'nin evinde bulunanlarla birlikte, operasyonlarda 1,5 milyon euro'dan fazla nakit paraya el kondu.

Belçika polisi dün de AP milletvekillerine ait 10 ofiste daha arama yaptı. Kamu yayıncısı VRT'ye göre, Belçika Federal Savcılığı'ndan Eric Van der Sypt, "Söyleyebileceğimiz tek şey, bir Körfez ülkesinin parlamenterlere ve parlamenter yardımcılarına nakit ödemeler ve ayni yardımlar yoluyla rüşvet vermeye çalıştığıdır" dedi. Belçika polisi, operasyon sırasında el konulan paraların görüntülerini yayınladı. 

'BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR OLAY'

Yolsuzlukla mücadele eden Uluslararası Şeffaflık Örgütü Direktörü Michiel van Hulten ise AP ile ilgili rüşvet iddialarını, "benzeri görülmemiş büyüklükte bir olay" diye değerlendirdi. Hulten, Hollanda'da yayın yapan RTL News kanalına yaptığı açıklamada, "Bu, lobi ve çalışanların dürüstlüğüyle ilgili olarak Avrupa Parlamentosu'nda geçerli olan kuralların gerçekten yeterli olmadığını gösteriyor" dedi. 

AP Sosyal Demokrat Grubu Üyesi Muhammed Chahim de, rüşvet iddialarını, "korkunç bir haber” diye değerlendirerek, şunları söyledi: “Son derece kızgınım ve hayal kırıklığına uğradım. Kaili ile Katar da dahil olmak üzere karmaşık konularda elbette fikir ayrılıklarımız oldu ama bunun temelinde yolsuzluğun yattığını gerçekten beklemiyorduk.” 

BELÇİKALI PARLAMENTERİN ÜYELİĞİ DE ASKIYA ALINDI

Öte yandan AP'de Sosyal Demokrat Grubu, Eva Kaili’nin yanı sıra, rüşvet soruşturması kapsamında evi aranan Belçikalı parlamenter Marc Tarabella’nın üyeliğini de askıya aldı. Grup Başkanı Iratxe Garcia Perez, soruşturma sonrası Tarabella’nın yeniden gruba alınıp alınmayacağına karar verileceğini söyledi. Belçika'nın Fransızca konuşan Valon bölgesindeki Sosyalist Parti (PS) de, soruşturma sona erene kadar Tarabella'nın üyeliğini askıya aldı. Avrupa Parlamentosu’nda 2004 yılından bu yana milletvekili olan Tarabella, Arap ülkeleriyle ilişkilerden sorumlu komisyonun başkan yardımcısı olarak görev yapıyor. Belçika Federal Savcılığı'nın emriyle Pazar günü, Roberta Metsola’nın gözetiminde, Tarabella’nın Liege kentindeki evinde arama yapılmıştı. Tarabella gözaltına alınmamış ancak bilgisayar ve telefonuna el konmuştu. (DIŞ HABERLER)