Apartheid'a son verilmesinin kilit isimlerinden Güney Afrikalı başpiskopos Desmond Tutu vefat etti

Güney Afrika'da azınlıktaki beyazların ırkçı rejimine (apartheid) son verme mücadelesinde önemli rol oynayan, Nobel Barış Ödüllü başpiskopos Desmond Tutu 90 yaşında vefat etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Afrika'da ırk ayrımcılığına dayalı rejiminin (apartheid) son ermesinde önemli rol oynayan, Nobel Barış Ödüllü insan hakları savunucusu başpiskopos Desmond Tutu 90 yaşında vefat etti.

HAKİKAT KOMİSYONU'NA BAŞKANLIK ETTİ

1970'lerden beri ırkçı rejime karşı sesini yükselten Tutu, apartheid rejiminin 1990'ların başında yıkılması sonrası bu dönemde işlenen suçları soruşturmak ve toplumsal uzlaşma sağlamak amacıyla kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu'na yaklaşık 10 yıl boyunca başkanlık etti. Tutu, 'Güney Afrika'nın vicdanı' olarak anılıyordu. Tutu 1984 yılında, apartheid'a karşı barışçıl muhalefeti nedeniyle Nobel Barış Ödülü almıştı.

'SIRADIŞI GÜNEY AFRİKALILAR NESLİNDEN BİR KAYIP DAHA'

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ölümünün ardından yaptığı açıklamada "Başpikopos Desmond Tutu'nun vefatı, bize özgür bir Güney Afrika'yı miras bırakan sıradışı bir Güney Afrikalılar nesli açısından yeni bir kayıp" dedi.

Ramaphosa, "Desmond Tutu eşi olmayan bir vatanseverdi" ifadelerini kullandı.

'KENDİM İÇİN ÖTANAZİYE KARŞI DEĞİLİM' DEMİŞTİ

Tutu'ya 1990'ların sonunda prostat kanseri teşhisi konmuş, son yıllarda da kanser tedavisiyle bağlantılı enfeksiyonların tedavisi için birkaç kez hastaneye yatmıştı. Kendisi için ötanaziye karşı olmadığını dile getirmiş bir isim olan olan Tutu'nun, Cape Town'daki bir bakım evinde vefat ettiği açıklandı. (DIŞ HABERLER)