AP Türkiye Raportörü Amor: Türkiye'de insan hakları konusunda olumlu değişiklik yok

Türkiye Gazeteciler Sendikası'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan AP Türkiye Raportörü Amor, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyması gerektiğinin altını çizdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, İstanbul'daki temaslarının ardından basın toplantısı düzenledi. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) binasında konuşan Amor, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecini değerlendirdi.

Cumartesi Anneleri'ni ziyaret ettiğini hatırlatan Amor, ardından Türkiye Belediyeler Birliği'nin Kayseri'deki toplantısına katıldığını, TÜSİAD'ı da ziyaret ettikten sonra, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüştüğünü ifade etti. Çalışma alanının Türkiye'nin AB üyeliği olduğunu söyleyen Amor, bu sürecin özünü insan haklarının oluşturduğunu, Türkiye'nin ise bu konuda olumlu bir değişiklik göstermediğini söyledi.

'CUMARTESİ ANNELERİ'YLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİM'

Cumartesi Anneleri'yle dayanışma içinde olduğunu vurgulayan Amor, bu konuda Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarına uyulması gerektiğini de ifade etti. Eline ulaşan bir raporda, eylemdeki bir polisin "Burayı biz idare ediyoruz" sözlerini gördüğünü anlatan Sanchez Amor, AYM kararına uyulmamasının sorun yarattığına dikkat çekti.

Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını da yorumlayan Amor, durumun standart dışı olduğunu kaydetti. Türkiye'nin AB konusunda müzakere istiyorsa insan haklarına dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Amor, Türkiye-AB ilişkilerinin hâlâ 'kırılgan' olduğunu ifade etti. Amor, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın halen hapiste olduğunu da hatırlattı. 

Amor, 2023 Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü'en layık görülen Osman Kavala'ya ilişkin açıklamasında, Kavala'nın Avrupa'da insan hakları ödülü aldığını fakat Türkiye'de cezaevinde olduğunu söyledi. Amor, AİHM kararına uyulması gerektiğini yineledi. 

'TÜRKİYE İYİ BİR KOMŞU OLMAK İSTİYORSA REHBERİ BORRELL'İN RAPORU'

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Türkiye raporuna da değinen AP Türkiye Daimi Raportörü Amor, raporun kaleme alınma amacının ilişkilerin sürdürülebilir olması olduğunu aktardı. Raporun Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği için yazılmadığını kaydeden Amor, "Eğer Türkiye AB'ye iyi bir komşu olmak istiyorsa rehber Borrell'in raporu. Eğer AB üyesi olmak istiyorsa, rehberi AP'nin raporu olacak" dedi.

Rapordaki bazı ifadeler hakkında da bilgi veren Amor, ilerleme sözlerinin Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde yeni bir ton arayışı için olduğunu belirtti. Türkiye'nin dış ilişkileriyle ilgili kararların iç siyasete göre alındığını söyleyen Amor, tehdit edici ve agresif tondan kurtulmak gerektiğini söyledi. Vize serbestisi ile ilgili sürece dair de değerlendirmelerde bulunan AP Daimi Raportörü, sürecin hızlanması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye'nin Rusya ve Gazze konusunda AB ile ayrı düştüğüne dair soruyu yanıtlayan Amor, Avrupa'nın Rusya ambargosunun Türkiye üzerinden delindiğinden şüphe ettiğini aktardı. (DIŞ HABERLER)