AP: Erdoğan'ın liderliği tehlikede

"Türkiye'nin önemli seçimlerinde sandıklar kapanırken Erdoğan'ın liderliği tehlikede" başlığını atan AP'de, "Erdoğan, seçmenleri etkilemek için medya üzerindeki otoriter konumunu kullandı" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de sandıklar kapanırken, dünya basını da seçim sürecini takip etmeyi sürdürüyor. "Uluslararası düzeyde Türkiye'deki seçimler, bir koalisyon muhalefetinin neredeyse tüm gücü elinde toplayan bir lideri devirme becerisinin bir testi olarak yakından izleniyor" yorumuna yer veren Amerikan haber ajansı Associated Press (AP), "Türkiye'nin önemli seçimlerinde sandıklar kapanırken Erdoğan'ın liderliği tehlikede" başlığını attı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaybetmesi halinde 'koltuğunu bırakıp bırakmayacağı' yönündeki tartışmalara işaret eden AP, Erdoğan'ın ortak televizyon yayınında yaptığı konuşmayı hatırlattı. Erdoğan, cuma günü yapılan yayında “Demokratik yolla iktidara geldik, halkımızın teveccühüyle iktidara geldik. Milletim farklı karar verecek olursa demokrasinin gereği neyse aynen onu yaparız” demişti.

'TÜRKİYE, HAYAT PAHALILIĞI KRİZİYLE HARAP OLDU'

"Seçim, Erdoğan'ı yerinden edebilir" denilen analizde, şu ifadeler kullanıldı: "Türkiye, Erdoğan döneminde ifade ve toplanma özgürlüğünün bastırılmasına tanık oldu ve eleştirmenlerin hükümetin ekonomiyi kötü yönetmesinden sorumlu tuttuğu şiddetli bir hayat pahalılığı kriziyle harap oldu."

'AYRIŞTIRICI BİR SEÇİM KAMPANYASI YÜRÜTTÜ'

Erdoğan'ın kampanya döneminde 'ayrıştırıcı bir retorik' kullandığı değerlendirmesine de yer verilen analizde, şöyle denildi: "Erdoğan, seçmenleri etkilemek için devlet kaynaklarını ve medya üzerindeki otoriter konumunu kullanarak ayrıştırıcı bir seçim kampanyası yürüttü."

AP, seçmenlerle de konuştu. Ankara'da oy kullanan Necati Aktuna, "60 yıldır oy kullanıyorum. Bundan daha önemli bir seçim görmedim" dedi. (DIŞ HABERLER)