Antalya'daki tartışmalı Minicity’de antik mezarlar bulundu

Sedat Peker ve Ali Yeşildağ’ın gündeme getirdiği eski Minicity arazisinde başlayan AVM inşaatında antik çağ mezarları bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Konyaaltı’nda, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin zarara uğratıldığı iddialarıyla gündeme gelen Minicity alanında yapılması planlanan AVM’nin inşaat hazırlıkları esnasında Antik Çağ mezarlarına rastlandı. Geç Antik Çağ diye adlandırılan M.S. 6’ncı ve 8’inci yüzyıl arasına tarihlenen mezarları ortaya çıkartmak için Antalya Müzesi denetiminde arkeolojik kazı yürütülüyor. 20 civarında üstü kiremit kaplı mezarın ortaya çıkarıldığı alanda kazıların 6 ay daha süreceği tahmin ediliyor.

Pagan inancının terk edildiği ve Hıristiyanlığın resmi din haline geldiği dönemden kalan mezarlarda birkaç sikke dışında çok fazla buluntu elde edilemedi. Geniş bir alana yayıldığı tahmin edilen mezarların, antik çağlarda bölgede var olduğu düşünülen Olbia Antik Kenti’nin nekropolü olduğu tahmin ediliyor. 

Minicity arazisi

SEDAT PEKER GÜNDEME GETİRDİ

Antik Çağ mezarlarının bulunduğu 121 dönümlük arazi, ilk olarak Sedat Peker’in, “Deli Çavuş” Twitter hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Türk Medya Grubu sahibi Zeki Yeşildağ ve kardeşi Hasan Yeşildağ ile ilgili iddialar içeren tweetlerinde gündeme geldi. Zeki Yeşildağ ve Erdoğan’ın eski Özel Kalem Müdürü Hasan Dağcı’nın Antalya’da Minicity adlı minyatür parka ortak olduklarını söyleyen Peker, daha sonra zarar eden bu parkı dönemin AK Partili Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bedelinin üstünde bir fiyata devrettiğini iddia etmişti. Minicity’nin devri için Zeki Yeşildağ ve Hasan Dağcı’nın o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ı ikna ettiklerini öne süren Peker, parkın açılışını da bizzat Erdoğan’ın yaptığını hatırlattı. Peker’in iddialarında adı geçen Ali Yeşildağ, geçtiğimiz hafta başlayıp sürdürdüğü açıklamalarında bu iddiaları doğruladı.

YEŞİLDAĞ DA O SÜRECİ ANLATTI

Konuyla ilgili pazartesi günü birtakım iddialarda bulunan Ali Yeşildağ, “Antalya’daki Minicity alanı, Hasan Dağcı ve Zeki Yeşildağ’ın sahibi olduğu Detay İnşaat tarafından ‘Yap-İşlet-Devret’ modeliyle dönemin CHP’li belediyesinden alındı. Açık alana ünlü yapıların minyatürleri yapıldı. İstanbul’daki minyatür kent çok iyi iş yapınca bir de Antalya’ya yapalım diyorlar, ama Antalya’da yazın 50 derecede bütün alanı sıcaktan bayılmadan gezen olursa madalya takmak lazım. Antalya çok sıcak olduğu için beklenen olmuyor ve orası zarar ediyor. Bunun üzerine alanı belediyeye geri vermek istiyorlar. Belediye anlaşma yaptık deyip kabul etmiyor. AK Parti iktidara gelip belediyenin yönetimi Menderes Türel’e geçince görüşmek istedik. Konuyu Antalya’da Sun Gate Otel’de Erdoğan’la görüştük” dedi.

Yıllar içinde izbe bir hal alan Minicity yapıları, 2018 yılında yeni projenin inşasından önce yıkıldı.

BELEDİYEYE 7 MİLYONA SATILDI

2004 yılında açılışı yapıldıktan sonra atıl kalan alanı Antalya’ya kazandırmak için aldıklarını belirten dönemin AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, Sedat Peker’in açıklamalarının ardından şu açıklamayı yaptı: “Minicity alanı, 7 milyon 200 bin TL’ye, maliyetinin çok altında bir rakamla Büyükşehir’e devredildi. O alanın projesini uluslararası bir firma hazırladı. Projenin içerisinde ekstrem spor alanları, macera parkı, kır kahvesi, tırmanma duvarları, kültür yaşam alanları, heykel park, kelebek parkı ve kuş evi vardı. Restoran, alışveriş alanı bulunuyordu. Bu düşüncelerle, 4 milyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği olmak üzere 7 milyon 200 bin TL’ye belediyeye kazandırdım. Bu, maliyetin çok altında bir rakamdır. Sayıştay da dahil olmak üzere gerekli denetimlerden geçmiş, bir sorgu konusu dahi olmamıştır.”

İHALEYİ RÖNESANS KAZANDI

Erdoğan’a yakın olduğu söylenen Minicity ortakları alandan çekilince arazi yine sahibi Erdoğan’a yakın bir isim olan Erman Ilıcak’ın Rönesans Holding’ine kiralandı. CHP’li Muhittin Böcek başkanlığındaki Antalya Büyükşehir Belediyesi bu alanı, 2017’nin kasım ayında ‘Akdeniz Atatürk Kültür Sanat Eğlence ve Yaşam Parkı’ olarak projelendirdi, yapımı ve işletilme işini de ihale etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni de yapan Rönesans, toplam 121 bin 328 metrekarelik bu alanla ilgili ihaleye girdi. Yapım ve işletme süresi dahil, 30 yıllığına ihale edilen alanı, yıllık 3 milyon 250 bin lira artı KDV, kira ve hasılattan yüzde 2 ek ödemeyi taahhüt eden Kabataş ve Rönesans ortaklığı kazandı.

Minicity’nin minyatür eserleri Dokuma Kent Parkı'na taşındı.
NEKROPOL OLDUĞU ANLAŞILDI

30 yıllık işletme süresinin ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ücretsiz devredilecek olan alanda Minicity projesine ait yapılar 2018’de yıkıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Kepez Belediyesi’nin yaptığı iş birliği ile alandaki minyatür eserler de sergilenmek üzere Dokuma Kent Parkı'na taşındı. Ardından projenin yapımı için başlatılan inşaat çalışmalarında toprak altından antik mezarlar çıkınca bölgenin bir nekropol olduğu anlaşıldı, inşaat faaliyeti durdu ve bir kazı ekibiyle bölgede çalışmalar başladı.

DORUMBURNU’NDA DA BULUNDU

Minicity alanında bulunan, Bizans dönemine özgü olan kiremit çatkılı mezarlara geniş bir coğrafyada rastlanıyor. Daha önce de Antalya’nın Serik ilçesi Nebiler köyü yakınlarındaki Dorumburnu denilen mevkide kaçak kum alımı sırasında böyle bir nekropol ortaya çıkarıldı. 2017 yılında Antalya Müze Müdürlüğü tarafından kurtarma kazısı ve temizlik çalışması yapılan nekropolde 28 kiremit çatkılı mezara ulaşıldı. Devlet Su İşleri (DSİ) sulama kanalının doğusundaki küçük bir alan dışında günümüze ulaşamayan, kaçak kum alımı nedeniyle neredeyse tamamen yok edilen yerleşime ilişkin tuğla, kiremit, mozaik parçaları ve yoğun seramik parçaları dışında başka bir buluntuya rastlanmadı.