Antalya'da yaz sezonu zamları: Taksi tarifelerinde 45 günde iki artış

Antalya’da yaz sezonunda 45 gün arayla taksi ücretlerine zammı yapıldı. Kısa mesafe için belirlenen ücret 60 liraya yükseltilirken, yüzde 42 zamlı yeni tarife 15 Ağustos’tan itibaren uygulanacak.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Akaryakıta yapılan 6 liralık ÖTV zammından sonra ulaşım sektöründe zamların ardı arkası kesilmiyor. Antalya’da haziran ayından beri taksilere ve toplu ulaşıma peş peşe zamlar uygulandı. Geçtiğimiz günlerde şehir içi toplu ulaşım ücretlerine yapılan artışın ardından taksi ücretleri de 45 gün içinde ikinci yükselişi gördü.

Antalya'da 22 Haziran’da yapılan taksimetre zammından sonra alınan ikinci zam kararına trafik maliyetlerinde ve yakıt fiyatlarındaki hızlı artış gerekçe gösterildi. Taksi ücretlerinin yüzde 42 zamlandığı yeni tarife, 15 Ağustos’ta Antalya sokaklarında uygulanmaya başlayacak.

SOSYAL MEDYADA PAHALILIK TEPKİSİ

Bugün açıklanan karar, sosyal medyada tepkiyle karşılandı. Şehirde günden güne her alana yayılan pahalılığa, akaryakıt zamlarına ve beraberinde gelen ulaşım zamlarına gösterilen tepkilere, şehre gelen tatilciler de dahil oldu.

Taksilerin cep yaktığından yakınan bir kullanıcı, toplu ulaşımda ise durumun çok farklı olmadığını, Antalyakart yerine kredi kartıyla ödeme yapılması halinde turist tarifesi uygulandığını belirtti.

"Enflasyon en çok ulaşımı vuruyor" mesajları dikkat çekerken, bir başka kullanıcı ise "Antalya’ya geldim. Ekonomik olsun diye havalimanından taksi yerine tramvaya binmeyi tercih ettim. Tramvaya en son 8 TL ödeyerek binmiştim. Bu sefer 18 TL idi. Kredi kartı ile ödemeye 2 ayda yüzde 125 zam gelmiş" diyerek tepkisini paylaştı.

İNDİ BİNDİ ÜCRETİ 60 LİRAYA ÇIKTI

Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) bugünkü toplantısında belirlenen yeni tarife kamuoyuna açıklandı.

Antalya kent merkezindeki ilçelerde 15 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak zamlı tarifeye göre, 14 lira olan taksimetre açılışı, 20 liraya çıkarıldı. Kilometre fiyatının 18 liradan 25 liraya yükseltildiği yeni tarifede, önceki tarifede 50 lira olan indi bindi ücreti de 60 lira oldu.

ŞOFÖRLER ODASI: ZAM KAÇINILMAZDI

Antalya Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan, akaryakıta ve genel giderlere art arda gelen zamlardan sonra taksi tariflerindeki fiyat artışının kaçınılmaz hale geldiğini belirterek, belediyede yapılan toplantıda aldıkları kararla ilgili şunları söyledi:

"Yeni taksimetre zam tarifemiz tüm esnafımıza hayırlı uğurlu olsun. Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek’e esnafım adına teşekkür ediyorum. Gelirlerin artan maliyetlerin önüne geçmemesi için bu zamlar gerekliydi."

Antalya Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan


'TAKSİ ÇOK, BEKLEME SÜRELERİ UZUN'

Antalya’da dolaşımdaki taksi sayısının yoğunluğu nedeniyle taksicilerin duraklarda bekleme sürelerinin uzun olduğunu söyleyen Alkan, "Antalya’da taksi sayısı fazla, fiyatlar ise uzun süredir makul. Şehrin taksicileri duraklarda uzun zaman geçirdikleri için şehir merkezinde 'sınır sistemi' uyguluyoruz. Adaletsizlik olmasın diye başlattığımız bu uygulamada her araç için sınırlar belli, kimse her istediği yerden yolcu alamıyor. Sektörde barış ortamını sürdürmek için son zam kararların da almamız gerekiyordu" dedi.

Antalya’da 22 Haziran’da taksimetre ücretlerine ortalama yüzde 25 zam yapılmıştı. Bu zamlı tarife, 4 Temmuz’dan beri yürürlükteydi. Şehirde toplu taşıma biniş ücretleri de 19 Temmuz’da yüzde 55 civarında zamlanmıştı. Karardan önce 9 lira 60 kuruş olan şehir içi toplu taşımaya tam biniş ücreti 15 liraya, öğrenci ücreti ise 6,5 liraya çıkarılmıştı.