Antalya’da ‘Darağacında Üç Fidan’ anması gözaltılarına tepki

Antalya’da Emek ve Demokrasi Güçleri’ne yönelik 30 yakalama kararıyla 24 kişinin gözaltına alındığı operasyona siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarının yıldönümü dolayısıyla 6 Mayıs 2023 tarihinde Antalya Attalos Heykeli önünde yapılan anma etkinliğine katılanlara yönelik yapıldığı öğrenilen, 24 kişinin gözaltına alındığı operasyon kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan kişi sayısının 30 olduğu öğrenildi.

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan için yapılan anmada 24 kişi gözaltına alındı.

'EMNİYET ÖNÜNDE BEKLEYİŞ SÜRÜYOR'

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri bileşenleri olan Eğitim-Sen, DİSK Emekli Sen, TİP, Halkevleri, Sol Parti, EMEP’e yönelik yapıldığı öğrenilen operasyonda gözaltına alınanlar Antalya İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Gözaltına alınanların bir kısmı ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılırken, gözaltı sayısının artabileceği belirtiliyor. Gözaltına alınanların ifadelerinin alındığı Emniyet’in önündeki bekleyiş sürüyor.

Gözaltına alınanlar Antalya İl Emniyet Müdürlüğü'nün önünde bekleniyor. 

“Deniz’leri anmak suç değildir” sloganıyla bir davet yayınlayan Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu, bugün saat 18.00’de Attalos Meydanı’nda eylem yapmaya hazırlanıyor.

TİP’ten 6, Eğitim Sen’den 5, Halkevleri’nden 5, Emek Partisi’nden 4, DİSK Emekli Sen’den 2, Sol Parti’den 2 kişinin gözaltına alındığı listedeki isimler şöyle: “Eğitim Sen Şube Başkanı Nurettin Sönmez, Şube Örgütlenme Sekreteri Çiğdem Altıntaş Peker, Eğitim Sen Antalya Şubesi’nin önceki dönem başkanı Kadir Öztürk, Hasan Taşkın, Hasan Özseçen, iş yeri temsilcisi Yaşar Sarıpınar, Eylem Karaman, Nehir Erdoğan, Serhat Nejat Çelik, Enes Keskin, Ahmet İzci, Haluk Kurt, Adem Palalı, Dide Simay, Öykü Ağtaş, Ömer Güreli, Yeliz Teke (İstanbul), Derya Dinç, Sabri Kırdar, Mahir Doğan, Hasan Alkan.”

'EĞİTİM SEN: RAHATLIKLA ULAŞILABİLİRDİ'

Demokratik kitle örgütlerinin yönetim ve üyelerine yapılan baskın ve gözaltılara tepki gösteren Eğitim Sen konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Rahatlıkla ulaşılma ve bilgilerine başvurulma imkânı varken, arkadaşlarımızın bu şekilde gözaltına alınmasını kınıyor, bir an önce serbest bırakılmalarını talep ediyoruz!”

'HALKEVLERİ: KAHROLSUN FAŞİZM'

Halkevleri’nin de gözaltılara tepki için yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bu sabah Antalya’da Deniz Gezmiş anmasına katıldıkları gerekçesiyle aralarında Halkevleri üye ve yöneticilerinin de bulunduğu 30’a yakın arkadaşımız gözaltına alınmıştır. Kahrolsun faşizm!”

'EMEP: POLİS TERÖRÜYLE MUHALEFETİ BASTIRMA UYGULAMALARI SÜRÜYOR'

EMEP’in Emek ve Demokrasi Güçleri’ne yönelik operasyona ilişkin yayınladığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Antalya’da savcılık tarafından başlatılan soruşturma kapsamında yapılan bu operasyon, hem mücadele eden örgütlü güçlere dönük baskı ve kuşatmanın göstergesi hem de yargıdaki araçsallaşmanın bir sonucudur. Grev yasakları, halkın haber alma hakkı, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü, gösteri ve yürüyüş hakkı, kültürel etkinlikler gibi demokratik hak ve özgürlüklere yönelik siyasi yasaklar, STK’lara yönelik baskılar, hak alma mücadelelerine, eylem ve etkinliklere yönelik polis terörüyle muhalefeti bastırma temelindeki uygulamalar sistematik bir şekilde sürüyor. Tek adam yönetiminin ve Cumhur İttifakı’nın her türlü politik baskı, yasaklama ve operasyonlara karşı demokratik hak ve özgürlükleri savunma temelinde bir aydınlatma ve mücadeleyi ilerletme tutumumuzu sürdüreceğiz. Yerel seçim öncesi terörize edilmek istenen halk güçlerine yönelik baskılara karşı, demokratik hak ve özgürlükler için mücadeleyi yükseltmeliyiz. Antalya’da yaşayan tüm işçi ve emekçileri, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik olan bu operasyona karşı tepkisini dile getirmeye davet ediyoruz.”

'TİP: BASKILAR BİZİ YILDIRAMAZ'

TİP de konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Deniz Gezmiş’leri andıkları için çok sayıda kişi gözaltına alındı. Aralarında parti üyelerimiz de var. Avukat arkadaşlarımız konuyla ilgileniyorlar. Şimdiye kadar tespit edilebilen, 6 TİP üyesi de gözaltında. Gelişmelerden haberdar edeceğiz. Bilinmelidir ki bu baskılar bizi yıldıramaz. Denizlere de partimize de sahip çıkacağız.”

Sol Parti ise konuyla ilgili resmi Twitter hesabından şu mesajı paylaştı:

“Antalya'da aralarında il yönetim kurulu üyelerimiz Öykü Ağtaş ve Sabri Kırdar'ın da olduğu 24 kişi gözaltına alındı. Emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı Denizler'in yolundayız, bağımsızlık yolundayız.”