Antalya GGM’deki 14 mülteci Van’a gönderildi: ‘İşkenceyi haber verdik, cezalandırıldık'

Adalet Bakanlığı’na Antalya’daki GGM’de işkence yapıldığına yönelik şikayette bulunan İranlı Eshaghi ve beraberindeki 13 mülteci, Van'daki GGM’ye gönderildi.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Döşemealtı Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) tutulan 400 civarında göçmen, mülteci ve sığınmacıdan 52’sinin imzasıyla Adalet Bakanlığı’na yapılan ‘şiddet’ şikayetinden sonra, kurumdaki 6’sı kadın, 8'i erkek 14 kişi, Van Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi.

‘AVUKATLARA BİLGİ VERİLMEDİ’

Antalya Döşemealtı GGM’deki koşullara ilişkin iddiaları resmi mercilere ileten İranlı Omid Eshaghi’nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 14 yabancı, pazartesi günü sabaha karşı kurumdan alındı. Antalya Barosu’na bağlı avukatlar, Eshaghi ile aynı koridorda kalan bir mülteciden öğrendikleri gelişmenin ardından kurum yetkililerinden bilgi istedi. Barodan üç avukat, müvekkillerinin de aralarında bulunduğu grubun nereye götürüldüğünü sordu. Ancak Göç İdaresi ve GGM yetkilileri, bu konuda talimat aldıklarını gerekçe göstererek, sevkiyat sona erene kadar bilgi vermedi.

ESHAGHİ: ‘14 KİŞİ VAN’A NAKLEDİLDİ’

GGM’den jandarma eşliğinde çıkarılan 14 kişinin akıbeti Antalya Barosu avukatları tarafından resmi kanallar üzerinden araştırılırken, konuyla ilgili bilgi, ‘GGM’de işkence’ dilekçesini yazan İranlı Eshaghi’den geldi. Eshaghi, ankesörlü telefon kanalıyla verdiği bilgide, Van’a götürüldüklerini söyledi.

‘SABAHA KARŞI DÖŞEMEALTI’NDAN ALINDIK’

Pazartesi sabah 4.30 civarında jandarma ekipleri tarafından alındıkları Döşemealtı merkezinden otobüse bindirildiklerini ve bir günden uzun süren yolculuğun ardından bugün sabah saatlerinde Van’ın Kurubaş Mahallesi’ndeki Geri Gönderme Merkezi’ne ulaştıklarını anlatan Eshaghi, şunları aktardı: “Kadınlar katından 6 kişi aldılar. Bizim odadan alınan 4 kişiyiz. Diğer koridorlardan da sanırım 4 kişi alındı. İdare bizim şikayet dilekçesini imzaladığımızı biliyordu. Ama alınırken aramızda şikayet başvurusuna imza atmayanlar da vardı. Önce anlam veremedik. Sonra Göç İdaresi’nin, ‘şikayet edeni göndermişler’ eleştirilerini bertaraf etmek, ‘Sadece onları almadık’ diyebilmek için böyle bir şey yaptığını düşündük.”

‘BİZE ‘SERBEST BIRAKILACAKSINIZ’ DEDİLER’

İranlı Omid Eshaghi, “Geri Gönderme Merkezi’ndekiler bizi jandarmaya teslim ederken ‘serbest bırakılacaksınız’ dedi ama bunun doğru olmadığını biliyorduk. Sonra yolda jandarma komutanına nereye gittiğimizi sorduk. O bize Van’a götürüldüğümüzü söyledi. Yabancıların Van Geri Gönderme Merkezi’nden ülkelerine gönderildiklerini biliyorduk. O yüzden bu öğrendiğimiz andan itibaren herkes yolun sonunu korkarak bekledi” diye bilgi verdi.

‘JANDARMA KÖTÜ MUAMELEDE BULUNMADI’

Gözleri bağlı ve ters kelepçeyle halde taşındıklarına dair iddiaların ise gerçek olmadığını söyleyen Eshaghi, “Eğer bunu söyleyenler bizden bahsediyorlarsa, yol boyu hiç kötü muamele ile karşılaşmadık. Aksine bizi alan ekiptekiler çok insani bir tavır içindeydi. Bugün benim doğum günüm. Yolda arkadaşlar beni kutladı, ona bile engel olmadılar. Jandarma komutanı sorularımızı yanıtladı. Zaten GGM’de de biz jandarma ekiplerinden şikayetçi olmadık. GGM’nin içinde görev yapan özel güvenliklerden şikayetçi olduk. Yaklaşık 15 güvenlik, bize çok kötü muamelede bulunuyordu” dedi.

‘İŞKENCE ŞİKAYETİNDEN SONRA CEZALANDIRILDIK’

Eshaghi, “Adalet Bakanlığı’na dilekçe yazıp bunun değişmesini istemiştik. Ama yönetim koşulları değiştirip işkence yapanları cezalandırmak yerine bizi Türkiye’nin doğu sınırına sürmeyi tercih etti. Şu anda Van Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’ndeyiz. Burada işkence yok ama hijyen koşulları Döşemealtı’ndaki gibi burada da çok kötü. Burası çok kalabalık, salgın hastalık var. İran’da benim hakkımda devam eden iki siyasi dosya var. Eğer sınır dışı edilip oraya gönderilirsem benden bir daha haber alamazsınız. Bu durumda olan sadece ben değilim. Nakledilen arkadaşlarım arasında benzer durumda olanlar var. Antalya’daki korku ‘Ne zaman dövecekler’di; Van’daki ise ‘Ne zaman sınır dışı edecekler’. Bu sesi duysunlar, içimizdeki korku bitsin artık” diye konuştu.