Antakya Belediyesi’nin ‘usulsüz’ imar kararı yargıya taşındı

Büyükşehir Belediyesi (HBB), Antakya Belediyesi’ni HBB kararı olmadan bina planı çıkarmasını yargıya taşıdı. Yargıya taşınan planların bazıları kat eşitliğine, bazıları zemin etüdüne uymuyor.

Antakya, depremlerden büyük hasar gördü.
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB), Antakya Belediyesi’nin imar planlarında, Büyükşehir Belediyesi’nin onayını beklememesini yargıya taşıdı.

HBB, onayı olmayan bu planlara şerh koyarak, yeniden incelenmesi istedi. HBB, bu talebi 12 Mayıs’ta yapılan meclis toplantısına taşıdı. HBB’nin yeniden plan incelenmesi talebi burada reddedildi. Bunun üzerine HBB, Antakya Belediyesi’ni, ‘HBB kararını yok saydığı, süreci beklemediği ve usulsüz bina planları yaptığı’ gerekçesiyle yargıya taşıdı.

‘İNCELEME SÜRESİ BEKLENMEDEN PLAN ÇIKARILDI’     

Konuyla ilgili Hatay Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’ndan Hamid Reyhani, mevzuata göre tüm ilçelerin, inşa etmek istedikleri yapıların alt planlarını HBB’ye sunduğunu, bu planların imar komisyonu tarafından incelendikten sonra onay verilmesiyle, bina planlarının çizildiğini söyledi.

Antakya Belediyesi’nin HBB İmar Komisyonu’na alt planı sunduğunu fakat inceleme süreci bitmeden yapı planlarını yaptığını vurguladı. Reyhani, şöyle konuştu: “İlçelerin bize sunduğu planları, 90 gün içinde inceleyip dönüş yapmamız gerekiyor. 15 ilçenin planına bakıyoruz. Mevzuata uygunluğu, zemin etüdü, ruhsatı her şeyi inceleniyor. Hemen dönüş yapamıyoruz. Antakya Belediyesi zaten inceleme süresini beklemeden, plan bize ulaştıktan sonra işleme başlıyor. Bunu da şuna dayandırıyor; İmar Kanunu’na göre süre geçtikten sonra cevap gelmezse yapabilirler. Bunlar süreyi beklemiyor ki. Bizi beklemeden planı çıkarılan 11 yer var. Her biri ayrı etaplarda gönderiliyor. Depremden önce askıya alınan tüm planlarda şerhimiz vardı. Hepsini tek tek yargıya taşıyacağız. Burada HBB yok sayılıyor.” 

‘RİSKLİ BÖLGELERDEKİ TÜM PLANLAR İNCELENMELİ’

Antakya Belediyesi tarafından HBB’nin onayı olmadan çıkarılan planların usule uygun olmadığını belirten Reyhani, “Bir adada (parsel) aynı cephede yer alan binaların katının aynı olması gerekir. Antakya Belediyesi’nin çıkardığı planlarda, örneğin; aynı cephede yer alan bir bina 4 katlı, bir başka bina 13 katlı… Aynı zeminde, aynı cephede, katlar eşit olur. Eşitlik ilkesi ihlali var” dedi.

Bahsi geçen planlar, depremden önce çıkarılan binalar. Depremle birlikte şehrin kat sayısı, bina yapıları, deprem yönetmeliği, her şey değişti.

Bu nedenle Reyhani, özellikle yoğun can kaybı ve yıkımın olduğu Antakya Odabaşı Mahallesi, Defne Armutlu Mahallesi gibi riskli bölgelerin yapı planlarının incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Reyhani, “Depremden önce çıkan tüm planların incelenmesi gerekir dersem bir gerçekliği yok. Çok zor çünkü. Fazla can kaygı ve yıkımın olduğu, riskli alan ilan edilen yerlerdeki, deprem öncesi çıkan yapı planları mutlaka incelenmeli. Odabaşı Mahallesi’nde sıvılaşma oldu. Bu bölgede, depremden önce çıkan bina planları detaylı şekilde incelenmeli” diye konuştu.