'Anne olduğu için' muhabirini işten atan Demirören'e tepki

Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, 'anne olduğu' gerekçesiyle Samsun muhabiri Zeynep Irmak Öcal'ı işten atan Demirören Haber Ajansı'na tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Basın meslek örgütleri, Demirören Haber Ajansı (DHA) Samsun muhabiri Zeynep Irmak Öcal’ın 'anne olduğu' gerekçesiyle işten çıkarılmasına tepki gösterdi. Gazeteciler Cemiyeti, kararı “çağdışı yaklaşım” olarak değerlendirirken, Çağdaş Gazeteciler Derneği ise “Anne olmayı işten çıkarma gerekçesi yapanların, bıraktık haberciliklerini, insani değerleri bile erozyona uğramıştır” açıklamasını yaptı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ise “Demirören Medya’yı çalışan-işveren ilişkisini kölelik düzeni ile karıştırmamaya, köhne erkek yönetici aklını değiştirmeye davet ediyoruz” tepkisini gösterdi.

DHA’nın Samsun bürosunda telifli muhabir olarak çalışan Zeynep Irmak Öcal, sosyal medya paylaşımında, 'anne olduğu için' işine son verildiğini açıklamış, DHA Sinop Temsilcisi Deniz Özen de karara tepki göstererek istifa ettiğini duyurmuştu. 

'CİNSİYETÇİLİĞE KARŞI DAYANIŞMAMIZI BÜYÜTECEĞİZ'

İşten çıkartılan ve istifa eden gazetecilerin yanında olduklarını belirten Gazeteciler Cemiyeti'nin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: "Samsun'da işten atılan ve buna tepki için istifa eden meslektaşlarımızın yanındayız. Mesleğine tutkulu genç bir gazeteciyi anne olduğu için işten çıkaran bu çağ dışı yaklaşıma, ayrımcılığa ve cinsiyetçiliğe karşı dayanışmamızı büyüteceğiz!"

'KRONİKLEŞEN, KADINA MOBBİNGİN VE ŞİDDETİN YAYGIN HALLERİNDEN BİRİ'

Çağdaş Gazeteciler Derneği ise açıklamasında şu değerlendirmeleri yaptı: “Demirören Haber Ajansı (DHA) Samsun bürosunda görev yapan muhabir Zeynep Irmak Öcal’ın iş akdinin 'anne olduğu' gerekçesiyle feshedilmesi, Türkiye’de kronikleşen kadına mobbingin ve şiddetin yaygın hallerinden biridir. Kadını çalışma hayatında yok sayan, anne olmayı işten çıkarma gerekçesi yapanların, bıraktık haberciliklerini insani değerleri bile erozyona uğramıştır.”

'CİNSİYETÇİ, AYRIMCI TUTUMU KINIYORUZ'

DİSK Basın-İş ise işten çıkarma kararına şu tepkiyi gösterdi: “Samsun'da DHA için sözleşmeli muhabirlik yapan Zeynep Irmak Öcal sırf anne olduğu için işten atıldı. Bu cinsiyetçi tutumu, ayrımcılığı kınıyoruz, herkesi #CinsiyetçiDHA demeye çağırıyoruz.”

'BU PERVASIZLIĞIN NEDENİ, IRMAK'IN SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILMASIDIR'

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu yaptığı yazılı açıklamada Demirören Medya’ya gazetecilere ve mesleğe saygı gösterme çağrısında bulundu. Açıklamada dört ay önce doğum yapan Öcal’ın işine anneliğini gerekçe gösterilerek işine son verilmesinin iş ahlakıyla bağdaşmadığı vurgulandı. Açıklama şöyle:

“Dört aylık doğum izni biter bitmez işinin başına dönmek isteyen Zeynep Irmak, iki yıldan uzun zamandır DHA tarafından sigortasız çalıştırılmaktadır. İşverenin bu ‘suç’una bulduğu kılıf, telif sözleşmesidir ancak haftada altı gün, gecesini gündüzüne katarak tam zamanlı çalışan, felaket bölgelerinden yayın yapan bir gazeteciyi telif sözleşmesiyle çalıştırdığını iddia etmek en hafifinden art niyetli bir tutumdur. Sigortasız çalışmak, tüm sosyal güvencelerden mahrum kalmak anlamına gelmektedir. Demirören Medya’nın bu pervasızlığının nedeni, Zeynep Irmak’ı sigortasız çalıştırmasının verdiği rahatlıktır. Onun, Basın İş Kanunu’yla tanınmış haklara sahip olmadığına inanmalarıdır.

Bu noktada Demirören Medya’ya hatırlatmak isteriz ki, Zeynep Irmak Öcal yalnız değildir. Arkasında Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu ve tüm kadın meslektaşları vardır. Zeynep Irmak’ın tüm haklarını aldığından emin olana kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.

Şunu da hatırlatmak isteriz ki, iş ilişkisi kurduğunuz bir gazeteci kadını, sigortalı olsun olmasın haklı gerekçe göstermeden işten çıkaramazsınız, anne olduğu için hiç çıkaramazsınız. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 190 No’lu Sözleşmesi bunu emreder, garanti altına alır.

'KÖHNE ERKEK YÖNETİCİ AKLINI DEĞİŞTİRMEYE DAVET EDİYORUZ'

Demirören Medya, Zeynep Irmak Öcal’ı yıllarca sigortasız çalıştırdığı yetmezmiş gibi bir de ‘Siz anne oldunuz, süt izniniz olacak, sahada aktif görev yapamayacaksınız, çocuğunuz hasta olur’ deme utanmazlığını göstererek işsiz bırakmıştır. Biliyoruz ki Demirören Medya için bu utanmazlık ilk değil. 2019 Ekim’inde sendikamıza üye oldukları için tazminatsız işten çıkarılan meslektaşlarımız arasında da bir anne adayı vardı. Hatta işsiz kaldığını doğuma girerken öğrendi. İşveren tepkimiz üzerine daha sonra bu kabul edilemez uygulamadan dönmek zorunda kaldı.

Demirören Medya’yı çalışan-işveren ilişkisini kölelik düzeni ile karıştırmamaya, köhne erkek yönetici aklını değiştirmeye davet ediyoruz.”

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, sosyal medya paylaşımından şu tepkiyi gösterdi:

“Coalition for Women In Journalism, doğum iznine ayrılan DHA Samsun muhabiri Zeynep Irmak Öcal’ın, ‘anne’ olduğu gerekçe gösterilerek iş akdine son verilmesini kınıyor. Kadın gazetecilere karşı cinsiyet ayrımcılığı ve sosyal statüsü üzerinden hak & özgürlüklerinin ihlal edilmesi asla kabul edilemez.” (HABER MERKEZİ)