Ankara'ya yürümek isteyen madencilerin bekleyişi sürüyor: 'Burayı peşkeş çekiyorlar'

Ankara yürüyüşleri engellenen madencilerin Kırkağaç'taki bekleyişi sürüyor. Maden İş Şube Başkanı Şevket Şahin, “Birileri kömürden para kazanmak, rant sağlamak için devlet kurumlarına çöküyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

MANİSA - Manisa'nın Soma ilçesinde Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) bağlı Soma Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) bünyesindeki Eynez Ocağı'nın bir bölümünün Yeni Anadolu şirketine devredileceğini öğrenen işçiler, Kurban Bayramı'ndan bu yana özelleştirmeye karşı yaptıkları eylemlerle gündeme geldi. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Merkezi'nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TKİ ile görüşme yapamaması üzerine ise işçiler dün sabah saatlerinde Ankara yürüyüşüne başladı.

Soma'dan Ankara'ya yürüyen yaklaşık 100 işçi, Kırkağaç ilçesi girişinde jandarma tarafından durduruldu. Önleri kesilen işçiler, Kırkağaç Çamlığı'nda çadırlar kurarak nöbet eylemine başladı.

Eynez'deki üretimin tam anlamıyla durdurulmadığı belirtilirken, işçiler nöbetleşe olarak gece gündüz nöbet eylemini sürdürüyor. Alanda çok sayıda polis ekibi ve jandarma komando timleri de bekleyişlerini sürdürüyor. Öte yandan ilçe merkezinde imza kampanyası da devam ediyor.

'DEVLET KURUMLARINI BİTİRMEK İÇİN SİSTEMATİK BİR ÇÖKÜŞ VAR'

Maden İş Sendikası yöneticileri de işçilerle birlikte direnişlerini sürdürüyor. Gazete Duvar'a konuşan Maden İş Soma Şube Başkanı Şevket Şahin, kamuda örgütlü olduklarını ve yaklaşık bin 200 çalışan bulunduğunu aktardı.

Kurban Bayramı arifesinde aldıkları haberle birlikte direnişin başladığını ifade eden Şahin, şöyle devam etti:

“Arife günü aldığımız bir haberle bizim bayramımızı zehir ettiler. 17 yıldır çalışma yaptığımız sahamızın iki kenarı bölünerek alt şirket olan Yeni Anadolu Madencilik şirketine devredildi. Yeni Anadolu'ya devredilmesinin sebebi onların burayı çalıştırması değil. Soruyoruz; emeğini harcadığın yerin mahsulünü başkasının almasını ister misin? Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Biz maden emekçisiyiz. Dünyanın en zor mesleklerinden birini yapıyoruz. Bizim çalıştığımız makinalar tam 30 yıllık. Biz bu makinaları en verimli halde tutarak bugünlere geldik. Kamyonlarımız 1984-85 model. Bu makinalarla üretim yapıp halkın ucuz kömür almasını sağlamaya çalışıyoruz. Milli Eğitim'e Milli Savunma'ya tüm Ege Bölgesi ve Türkiye'deki kömüre ihtiyacı olanlara kömür veriyoruz. Burayı peşkeş çekiyorlar. Devletin kurumlarını bitirmek için sistematik bir çöküş var.”

Maden İş Şube Başkanı Şevket Şahin

 

'BİRİLERİ RANT SAĞLAMAK İÇİN DEVLET KURUMLARINA ÇÖKÜYOR'

Soma'da bir ton kömürün 5 bin lira, ELİ'de ise kömürün KDV dahil fiyatının 2004 lira olduğuna dikkat çeken Şahin, “Arada iki kat fark var. Birileri kömürden para kazanmak rant sağlamak için devlet kurumlarına çöküyor. Buna alet olan da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı. Bakanlık bizim burada hangi şartlarda çalıştığımızı bile bilmeden, sahamızı bilmeden oturduğu yerden emirle TKİ'ye baskı kurarak bu sahaları verdiriyor. Biz çalışmak üretmek istiyoruz. Bu peşkeşi durdurmak için arife gününden beri ayaktayız. İş yerlerimizde nöbet tuttuk kimseyi sokmadık. Sokmayacağız. Biz sadece ELİ için yola çıkmadık. Biz tüm insanlar için yola çıktık” dedi.

'SAYIN CUMHURBAŞKANI FAKİR FUKARAYA VERDİĞİNİZ KÖMÜRÜ BİZ AÇTIK'

Kömür havzasının toplam rezervinin 17 milyon ton olduğuna dikkat çeken Şahin, “Kömür fiyatı ile 17 milyon tonu çarpın. Bu aç kurtların neden buraya saldırdığını, işçiye bayramı neden zehir ettiğini anlayacaksınız. 17 milyon tonu biz 17 senedir çalışa çalışa açtık. Bıçak kemiğe dayandı. Fakir fukara edebiyatı yapmasınlar. Fakir fukaranın hakkını düşünüyorlarsa gelsinler kömür ocağına” diye konuştu.

Ankara yürüyüşlerinin engellenmesine de değinen Şahin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslendi:

"Biz Kırkağaç'ta şu an devletin misafiriyiz. Jandarmanın, valinin misafiriyiz. Baktık Ankara bize gelmiyor, biz onlara gidelim dedik. Dün büyük Ankara yürüyüşü başlattık. Herhalde yürümekle yolları aşındıracağımızı zannettiler ki Kırkağaç'ta önümüze set çektiler. Anayasal hakkımız olan yürüme hakkımızı kullanıyoruz. Cumhurbaşkanına sesleniyoruz: Fakir fukaraya verdiğiniz kömürü biz açtık. Bir hak arayalım dedik yolumuzu kestiler. Sizin belki haberiniz yok ama burayı peşkeş çekiyorlar. Biz o yüzden buradayız."

'17 YILDIR KÖMÜRE ULAŞMAK İÇİN ÇALIŞMA YAPIYORUZ'

Maden İş Soma Şubesi Mali Sekreteri Ali Uzun da 16 yıldır ELİ'de kantarcı olarak çalışıyor.

Özelleştirme sürecini anlatan Uzun, “ELİ'de açık ocak işletmelerimiz var, panolarımız var. 2019 yılından itibaren çalıştığımız iş yerlerimizde bazı panolarımız TKİ'nin altı şirketlerine devredilmeye başlandı. Bu devirler ilk önce Sarıkaya'da başladı. A panosu ile devam etti. A panosunun devrolduğu dönemde pandemi nedeniyle karşı duramadık eylemlerimizi yapamadık" dedi.

"Eynez panosunun belli bir kısmında biz 17 yıldır kömüre ulaşmak için çalışma yapıyoruz. Biz tam kömüre ulaştığımız zamanda TKİ kendi alt şirketi olan Yeni Anadolu'ya devrini yaptı" diyen Uzun, "Biz diyoruz ki; bizim açtığımız sahalarımızın kömürlerini biz çıkaralım. Eğer TKİ kendi alt şirketlerine verecekse Soma havzasında Çandarlı'ya kadar kömür var olduğu söyleniyor. Açılmamış ruhsat sahalarını verebilirler" ifadelerini kullandı.

Maden İş Soma Şubesi Mali Sekreteri Ali Uzun

 

'TKİ İLE TEMAS SAĞLANAMADI, BAKANLIK'TAN NETİCE BEKLENİYOR'

TKİ ile yapılan anlaşmalara dikkat çeken Uzun, fırsatçı şirketlerin kömür fiyatlarında yaptığı artışa değindi. Uzun, yaşanan süreci şu sözlerle anlattı:

"Daha önce yer altı şirketleri çıkardıkları bütün kömürleri ELİ'ye veriyordu. Daha sonra bu 2019-2020 yıllarında yapılan sözleşmelerle İmbat ve Depar Madencilik'e üç tane ruhsat sahası ihalesi yapıldı. Ruhsatları devroldu. Bu sahalarda yüzde 70'ini kendi satıyor, yüzde 30'unu ELİ'ye veriyor. Biz yüzde 30'unu aldığımız için ELİ piyasaya kömür veremiyor. Diğer firmalar da bunu fırsat bilip kömürün olmadığı zamanlarda fiyatları yükseltiyorlar. Kömürün 2004 TL olan fiyatını 3 bin, 3 bin 800 liraya satmaya başladılar. Bizim sahalarımızı vererek TKİ bu şirketlerin ekmeğine yağ sürüyor. Eğer piyasayı dengeye oturtmak istiyorsa açılmamış sahaları versinler. Kömür fiyatları dengelensin."

İş yerlerinin devrolmasının ardından arife gününden bu yana direnişe başladıklarını ifade eden Uzun, "Bütün bayramı bizlere zehir ettiler. Şirketin araçlarının sahaya girmemesi için nöbet tuttuk. Daha sonra basın açıklaması yaparak imza kampanyası başlattık. Son olarak Ankara'ya doğru yürüyüşe başladık. Önümüz kesildi. Bekleyişimiz sürüyor. Geri verilene kadar da eylemimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

TKİ Genel Müdürü ile temas sağlanamadığını söyleyen Uzun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile temas sağlandığını ve neticeyi beklediklerini aktardı.

Kamuoyuna çağrıda bulunan Uzun, “Bizim çalışma alanımızı bize geri versinler. Biz işletelim, biz çalışalım. Herkesi yanımızda olmaya davet ediyoruz” dedi.