Ankara’da yol tartışması: Alanın 3’te biri kullanılacak

Melih Gökçek döneminde açılan ve yeni dönemde de devam ettirilecek Bilkent-İncek yol projesiyle ilgili çalışmalar başladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Projeyle ilgili meslek odalarıyla görüşecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı projesi kapsamında geçtiğimiz hafta yaptığı ihale tartışmaları da beraberinde getirdi. Meslek örgütlerinin ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bileşenlerinin, Melih Gökçek döneminde binlerce ağaç kesilerek açılan alana “yol yapılmasın” çağrısına karşılık belediye, yolun “kamu yararı” çerçevesinde yapıldığını savundu.

Bilkent-İncek-Gölbaşı arasında yapılacak 11 km uzunluğundaki yeni yolun tartışmaları devam ederken Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) yeni yönetim kurulu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a nezaket ziyareti gerçekleştirdi.

‘GÖKÇEK DÖNEMİNDE AÇILAN YOLUN BÜTÜNÜNÜ KULLANMAK DOĞRU DEĞİL’

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) Bilkent-Gölbaşı arasındaki yol projesine ilişkin meslek örgütleri ve ODTÜ bileşenlerinin tepkilerinin merkezinde ABB eski Başkanı Melih Gökçek döneminde kesilen binlerce ağaç yer alıyor. Gökçek döneminde ağaçların kesildiği alana yol yapılmamasını talep edenler Yavaş’a yaptıkları açıklamalarla projeden vaz geçilmesi çağrısında bulunuyor.

Edinilen bilgiye göre TMMOB yönetim kurulu üyeleriyle gerçekleşen görüşmede tartışma yaratan bu yol projesi de gündeme geldi. Yavaş, Gökçek döneminde ağaç kesilerek yolun çok geniş bir şekilde açıldığını, o genişlikte bir yola Ankara’nın ihtiyacının olmadığını söyledi. Gökçek döneminde açılan alanın bütününü kullanmanın doğru olmadığını belirten Yavaş, Gökçek’in neden bu kadar geniş bir aks açtığını anlamakta zorlandıklarını söyledi.

Projesi ihale edilen yolun Gökçek döneminde açılan alanın neredeyse 3’te 1’ine tekabül ettiğini belirten Yavaş, alanın tamamının kullanılmayacağını, ihtiyacın dışında kalan alanları da ağaçlandıracaklarını ifade etti.

Yavaş’ın görüşmedeki bir diğer vurgusu ise “rant” oldu. Yolun etrafındaki alanların ticari ya da konut olarak ranta açılmayacağını belirten Yavaş, buna göre bağlantı yollarını da düzenleyeceklerini ifade etti.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN KATILIMIYLA YOL İÇİN TOPLANTI ORGANİZE EDİLECEK

Ankara’ya ilişkin farklı konularda fikir alışverişinin yapıldığı görüşmede TMMOB yetkilileri ODTÜ arazisinden geçecek yola ilişkin ihale sürecinde kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediğini ve açıklama yapılmadığını söyledi. Meslek örgütü temsilcileri Yavaş’a, projenin akıbetine ilişkin meslek odalarının, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu’nun temsilcilerinin ve üniversitelerin dahil olduğu bir toplantı yapılması önerisinde bulundu.
Projenin daha detaylı anlatılması, görüş alışverişinde bulunulması için kamuoyunu bilgilendirecek bir organizasyon yapma hazırlığında olduklarını belirten Yavaş, yakın bir tarihte bu toplantının hayata geçirileceğini söyledi. 

Öte yandan TMMOB yöneticileri, konunun daha geniş boyutunun birliğe bağlı oda temsilcileriyle görüşülmesi gerektiğini ve sürece dahil edilmeleri gerektiğinin yerinde olacağını ifade ettiler.