Ankara'da sokak hayvanları paneli: 'Sorun kısırlaştırmayla çözülür'

Ankara'da sokakta yaşayan hayvanların sorunlarına ilişkin panel düzenlendi. Veteriner hekim Kaan Gencel, "Kısırlaştırma yapmadan bu durum bir nihayete kavuşmaz" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara'da Yaşamdan Yana Derneği tarafından düzenlenen panele hayvanseverler ve veteriner hekimler katıldı. Sokakta yaşayan hayvanlara yönelik saldırılar, şehirlerde giderek artan sokak köpeği popülasyonu gibi sorunlar ele alındı.

'VETERİNER HEKİMLER SES ÇIKARMIYOR'

DHA'nın haberine göre Veteriner Hekim Kaan Gencel, sokak hayvanlarına yönelik şiddete ilişkin, "Genel olarak sokakta yaşayan hayvanları seviyoruz, ilgileniyoruz. Halkın beslemesi, halkın ilgilenmesi, sivil toplum kuruluşlarının ilgilenmesi sayesinde aslında bu hayvanlar yaşamlarını sürdürebiliyor. Veteriner hekimler bir ses çıkarmadığı, Merkez Konseyi Veteriner Hekimler Birliği çok fazla konuşmadığı için maalesef ilerleme kaydetmek çok zaman alıyor. Yasada diyor ki; 'Al, bakımını yap, aşıla, kısırlaştır, aldığın yere bırak.' Benim en önem verdiğim şey ve veteriner hekimlerin de en önem vermesi gereken şey kısırlaştırma. Ne kadar çok besleme yaparsak, alanlarını ne kadar arttırmaya çalışırsak çalışalım kısırlaştırma yapmadan bu durum bir nihayete kavuşmaz" diye konuştu.

Kısırlaştırmanın dişi ve erkek köpekler için hem sağlık, hem yaşam, hem de doğacak doğmayacak yavrular yönünden çok önemli olduğuna işaret eden Gencel, "Genellikle dişi hayvanların kısırlaştırılmasının yeterli olduğu düşünülse de ben buna katılmıyorum. Mutlaka erkek hayvanlar da dişi hayvanlarla birlikte kısırlaştırılmalıdır. Çünkü bir yerdeki dişi hayvan popülasyonunu tamamını kısırlaştırsanız bile, bir tane kısırlaştırılmamış erkek köpek bulunursa, kokuyu aldığı yere gidip bulduğu eşle çiftleşecektir. Bu durumu çözmek için kısırlaştırma uygulayan ülkeler gerçekten başarılı olmuştur. Kısırlaştırma, çip, aşılama, hastalıklara karşı koruma ve alanlarını güzelleştirme gibi önlemler alınmalıdır. Ülkemizde hayvanların yaşam alanları her geçen yıl azalıyor. Sürekli olarak yer değiştiriyorlar ve bazı belediyeler onları topluyor ve başka bölgelere götürüyor. Bu durumda yasalar var; ama denetlenmiyor. Belediyeler sorumluluklarını birbirine devrediyor. Bu nedenle, sivil toplum kuruluşları olarak, bireysel gönüllüler olarak ve veteriner hekimler olarak kısırlaştırmanın önemini anlatmalı ve bu konuda çalışmalar yapmalıyız" diye konuştu.

(HABER MERKEZİ)