Ankara’da özel halk otobüsleri ve dolmuşçulardan protesto

Başkent’te akaryakıta gelen zamların ardından kontak kapatan ulaşım esnafı Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde toplandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Akaryakıta ardı ardına gelen zamlar sonrası giderlerinin karşılanmadığını ve zarar ettiklerini belirten Özel Halk Otobüsleri (ÖHO) ile dolmuşlar kontak kapattı. Ankara genelinde belediyeye bağlı EGO otobüsleri dışında ulaşım hizmeti verilmemesinin ardından duraklardaki insan sayısı arttı ve aksaklıklar yaşandı.

Trafiğe çıkmayan yüzlerce özel halk otobüsü ve dolmuşçu esnafı Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde toplandı. “Esnaf burada Mansur nerede” sloganları atan esnaf belediyenin sorunlarına çözüm üretmesini talep ederek Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile görüşmek istediklerini belirtti.

‘ZAMLARIN ALTINDA EZİLDİK’

Otobüslerinin zarar ettiğini günlük masraflarını karşılayamadıklarını, araçlarını tamir ettiremediklerini belirten Özel Halk Otobüsü sahibi Hacı Kıvanç, “Sorun çözülene kadar arabamı çalıştırmayacağım. Dayanacak gücümüz kalmadı. İnsanlar mağdur oluyor biliyoruz ama biz de mağduruz. Sesimizi duymazlarsa arabamı trafiğe çıkartmayacağım. Akaryakıta gelen zamların altında ezildik ve kimse sesimizi duymuyor” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi önüne gelen dolmuş şoförü Mehmet Alkan ise, “Yıllardır hiç böyle bir şey yaşamamıştık. Günlük topladığımız para arabanın yaktığı mazotun tutarını karşılamıyor. Yetkililerin kulak tıkamamasını bize destek olmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BU BİR EYLEM DEĞİL BU BİR ÇARESİZLİK’

Ulaşım esnafının oda temsilcileri belediye önünde açıklama yaptı. Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Murat Yılmazer, "Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Bu bir eylem değil. Bu bir çaresizlik. Biliyorsunuz akaryakıtla alakalı ulaşım sektörünün ciddi manada etkilenmesinden dolayı, fiyat güncellenmesinin acilen yapılması gerekiyor. Bu konuyla alakalı bugünkü çalışmama kararını akaryakıt alamadığımızdan dolayı uygulamak zorunda kaldık” dedi.

“Öncelikle Ankara halkından özür diliyoruz. Bizi anlayışla karşılayacaklarına eminiz” diyen Yılmazer, “Diğer taraftan da bir az önce bahsettiğim gibi acilen Ankara’daki ulaşım sektörünün fiyat güncellenmesinin yapılması, diğer taraftan da ticari araçlarla ilgili minibüs, otobüs vs gibi araçlarla alakalı KDV’siz ve ÖTV’siz yakıt desteği sağlanması için sesimizi duyurmak amacıyla böyle bir toplantı düzenledik” diye konuştu.

TALEP TOPLU TAŞIMANIN 10 LİRA OLMASI

Ankara’da tam bilet fiyatı 4,50, dolmuşlar ise 5 lira olarak tarifelendiriliyor. Belediyeye bağlı EGO’da da ciddi sorunu olduğunu söyleyen Yılmazer, “Bu konuyla ilgili Mansur başkanımızın 9 lira 17 kuruş şeklinde bir maliyet açıklaması var. Esasına bakarsanız, EGO Genel Müdürlüğü de bu konuyla ilgili zam yapma zarureti var. Tabi ki Mansur başkan şunu düşünüyor olabilir ve bu düşüncededir, Ankara halkını mağdur etmemek… Yalnız Ankara halkının içerisinde esnaf teşkilatı olarak bizler de varız. Bu konuyla ilgili de zam talebimizi kendilerine ilettik. En kısa sürede de çözüleceğine inanıyoruz” dedi.

“Boykot ne zamana kadar devam edecek?” sorusuna Yılmazer, “Şu anda bu konuyla ilgili biraz önce de dediğim gibi EGO’nun 9 lira 17 kuruşluk bir açıklaması var. Bizlerin evlerine ekmek götürebilmesi açısından minibüsün ve toplu taşımanın minimum 10 lira olması lazım. Yalnız burada bizler de şununla alakalı aynı yoldayız hem halkı hem de esnafı mağdur etmeden ortak bir noktada buluşacağız” dedi ve sonuç alamazlarsa eylemi sürdüreceklerini belirtti.

BELEDİYE ÖNÜNDEN AYRILINILMASINA TEPKİ

Ulaşım esnafı oda temsilcilerinin yaptığı açıklamanın ardından, “Buradan dağılalım” çağrısı yapıldı. Bazı ulaşım esnafı bu karara tepki gösterdi, “Nereye gidelim. Adım atılmadan gitmeyiz” denildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi düzenleyeceği toplantının ardından saat 15.00’de ulaşım esnafına ilişkin açıklama yapacak.

‘BELEDİYE ARTIK KALDIRAMIYOR’

Ankara Büyükşehir Belediyesi İYİ Parti Meclis Üyesi Adnan Beker, “Şu an tüm yetkililer görüşme halinde. Hem vatandaşlarımıza hem de esnafımıza fazla yük olmadan, esnafımıza da elimizden gelecek bütün belediye imkanlarını kullanarak çözüm üretmeye çalışıyoruz. Biliyorsunuz artan mazot zamları ve fahiş fiyatlardan dolayı esnafımız sıkıntılı. Aynı zamanda vatandaşımıza da yük getirmemek için biz belediye olarak bürokratlarımızla elimizden geleni yapacağız. Esnaf arkadaşlarımıza da saat 3-4 gibi inşallah hayırlı bir haber vereceğiz” dedi.

“Yani Ankara’da ulaşıma zam gelecek diyebiliriz?” sorusuna Beker şu yanıtı verdi:

“Bu zammın niye geldiğini sizlerin, bizden iyi bilmesi lazım. Şu an mazot 22-23 lira. Yarına ne kadar olacağını bilmiyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi üç senedir elinden geldiği kadar zam yapmamak için uğraştı. Tabi belediyenin zam yapmaması, esnafı sıkıntıya sokuyor. Belediye de bunu kaldıramıyor artık. Mazota yüzde 300 üzerinde zam geldi. Bugün burada hepiniz biliyorsunuz arabalarınızın depolarının ne kadar dolduğunu. Belediye de bir kamu kuruluşudur. Hem belediyenin imkanlarını hem de vatandaşımızı sıkıntıya sokmadan esnafımızın problemini çözeceğiz.”

Etiketler ankara otobüs