Ankara’da kadınlar İstanbul Sözleşmesi kararını protesto etti

Ankara Kadın Platformu'nun açıklamasında "Binbir emekle inşa ederek elde ettiğimiz kazanımlarımızı hukuksuzca gasp etmenize izin vermeyeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA - İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptal istemini Danıştay 10. Dairesi ikiye karşı üç oyla reddetti. Kararın açıklanmasının ardından pek çok kadın örgütü kararı farklı kentlerde protesto etti. Ankara Kadın Platformu’nun Sakarya Caddesi’nde yapmak istediği açıklama polis tarafından engellendi. Kadınlar Eğitim Sen 2 Nolu şubesinde “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz. Bizim için bitmedi” pankartıyla basın açıklaması düzenledi.

‘KADINLARA AİT TÜM BİRİKİMLERİ YOK ETMEK İSTİYORLAR’

Ankara Kadın Platformu üyesi Ebru Özel, verilen ret kararının hukuksuz olduğunu belirterek bu karara karşı meydanlara inerek isyan eden milyonlarca kadının polis şiddetine, gözaltına ve soruşturmalara maruz kaldığını, 'erkek yargının kadın katillerine uyguladığı ceza indirimleriyle yeni katliamlara davetiye çıkardığını' söyledi. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının alındığı günden bu yana 302 kadının erkekler tarafından katledildiğini, 254 kadın cinayetinin ise şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçtiğini ifade eden Ebru Özel, şöyle devam etti:

"Kadın katillerini sokaklara salarak, şiddeti bir yöntem, bir yönetim biçimi haline getirerek erkek egemenliğini kurumsallaştırmaya çalışan AKP-MHP erkek ittifakı, baskılarla, gözaltılarla, her tür özel savaş politikalarıyla kadınlara ait tüm birikimleri yok ederek, kendi erkek egemen düzenlerini korumak istemektedir. Gelinen aşamada şiddeti önleme ve şiddetle mücadele etmesi gereken devlet kurumlarının ve iktidarın kadın düşmanı cinsiyetçi politikaların bizzat faili ve uygulayıcısı olmaları bu durumun en net göstergesi olmuştur."

‘KARARIN HİÇBİR MEŞRUİYETİ YOK’

İptal davaları açıldıktan sonra heyete dışarıdan müdahale ile alınan çoğunluğun verdiği kararın anayasaya aykırı olmakla birlikte kadınlar nezdinde hiçbir meşruiyetinin olmadığını söyleyen Ebru Özel, “Yüksek yargı üyelerinin iktidar temsilcileri tarafından atanıp belirlendiği, bir yargı sisteminde hayatlarımızın, haklarımızın nasıl bir tehditle karşı karşıya olduğunu Danıştay’ın söz konusu kararıyla bir kez daha görmüş olduk” dedi.

“Danıştay, aynı zamanda bir hukuk garabeti olan bu kararıyla yaşamı değil kadın katillerini cesaretlendirmeyi tercih eden bir iktidar kurumu olarak tarihe geçmiştir" diyen Ebru Özel, verilen kararla birlikte erkek şiddetinin desteklendiğini ifade etti.

‘KAZANIMLARIMIZI HUKUKSUZCA GASP ETMENİZE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Ebru Özel, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Buradan kadınların hayatını, eşitlik ve özgürlük mücadelesini yok sayan bu iktidara ve onun yargısına sesleniyoruz: Bu hukuksuz kararı tanımıyoruz. Binbir emekle inşa ederek elde ettiğimiz kazanımlarımızı hukuksuzca gasp etmenize izin vermeyeceğiz. Faillerden ve onları koruyan erkek devletten de hesap sormaya devam edeceğiz. Bizleri yoksullukla, şiddetle, tacizle cezalandırmaya, haklarımızdan vazgeçmeye zorlamanızı kabul etmiyoruz. Bizlerin yaşamları sizlerin korunaklı adliye salonlarınızdan, saraylarınızdan verdiğiniz kararlara bağlı olmayacak. Katillerini ödüllendirdiğiniz her bir kadının isyanıyla mücadelemizden, ısrarımızdan, inadımızdan asla vazgeçmeyeceğiz."