Ankara'da 2 Temmuz anması: İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz

Sivas’ta katledilen 33 aydın için Ankara Anıtpark’ta anma töreni düzenlendi: İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA – Sivas’ta, 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği etkinliklerine katılan 33 aydın, akademisyen, yazar ve sanatçının Madımak Oteli’nde yakılarak katledilmesinin 29’uncu yılında Ankara Anıtpark’ta anma töreni düzenlendi.

Beşevler Metro Durağı’ndan başlayan yürüyüşte katliamda öldürülenlerin fotoğrafları taşındı. “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Dün Maraş’ta bugün Sivas’ta, kurtuluş faşizme karşı savaşta” sloganları atıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu adına konuşan Nurullah Esat Ünsal, geçmişte yaşanan Maraş, Çorum katliamlarını hatırlattı, Sivas katliamının da egemen güçlerin himayesi altında tertiplenen arka plan hazırlığı olan siyasal İslamcı odakların kullandığı tetikçiler tarafından yapıldığını söyledi.

‘KATİLLER ÖDÜLLENDİRİLDİ’

Madımak Oteli’nde hayatını kaybeden insanların, asırlar boyu devam eden insanlık davasının şehitleri olduğunu ifade eden Ünsal, Madımak davasının zaman aşımına uğrama riskine dikkat çekti ve şunları söyledi:
“İnsanlık suçlarının zaman aşımı olmaz ve olmamalıdır. İktidar katilleri belediyelerde çalıştırmış, katillerin avukatları ise adeta ödüllendirilmişlerdir. Bir kez daha şehitlerimizin anıları önünde saygı ile eğiliyorum.”

29 YILDIR SÖNMEYEN ATEŞ

Pir Sultan Abdal Derneği Genel Sekreteri İsmail Ateş ise Alevilerin ölümün her türlüsünü yaşadığını, 29 yıldır acılarını söndüremediklerini belirtti. Ateş, şöyle konuştu: “Madımak davası 30. yılına giriyor. Dava devam eden bir tiyatrodan ibaret. Biz eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz. Bunu sadece Aleviler için değil, tüm ezilenler, kadınlar, çocuklar için istiyoruz. Cumhurbaşkanı çıkıp ‘Ali’yi sevmek Alevilikse ben de Aleviyim’ demişti. Bizim sizinle hiçbir ortak noktamız olamaz. Biz Hallacı Mansurların, Pir Sultanların yolundanız.”

Konuşmaların ardından Madımak Oteli’nde katledilen 33 insanın hayat hikayeleri tek tek anlatıldı. Grup Günyüzü ve Tersname’nin sahne almasının ardından Mamak Pir Sultan Abdal Derneği semah ekibi semah döndü.