Ankara Kadın Platformu: Nagihan Akarsel kirli bir suikastla katledildi

Ankara Kadın Platformu, Nagihan Akarsel için yaptığı açıklamada "Nagihan’a sıkılan kurşunlar Kürt kadın hareketine, kadın kurtuluş hareketine  ve feminist mücadeleye sıkıldı" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA - Ankara Kadın Platformu, Süleymaniye’de silahlı saldırıda öldürülen Nagihan Akarsel'in "kirli bir suikast ile katledildiğini" söyledi.

Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji dergisi editörü akademisyen Nagihan Akarsel, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Süleymaniye kentindeki evinin önünde dün saat 10.00'da uğradığı silahlı saldırıda vefat etmişti.

Ankara Kadın Platformu adına açıklamayı yapan Sinejan Kut şunları kaydetti:

"Nagihan, ömrünü özgür basında gazeteciliğe ve kadın haberciliğine adamış, her türlü zulüm ve baskıya rağmen kadınların hakikatini yazmaktan bir an olsun vazgeçmemiş, duruşu ve mütevazılığı ile herkese ilham olmuş bir arkadaşımızdı. Türkiye’de maruz kaldığı yargı şiddeti ve baskılar nedeniyle Süleymaniye’ye geçmek zorunda kalmış ancak kadınlar için üretmekten yazmaktan bir an olsun vazgeçmemişti."

‘ONLARCA KADIN İŞKENCEYLE GÖZALTINA ALINDI’

Günlerdir Türkiye’de İran’da ve dünyanın her yerinde kadınların yaşam hakkını savunmak için çıktıkları sokaklarda devlet şiddeti, baskı ve gözaltılara maruz kaldıklarında söyleyen Kut, "Dün Nagihan için Diyarbakır’da ve İstanbul’da yapılmak istenen açıklamalarda onlarca kadın işkenceyle gözaltına alındı. Kadın katliamları karşısında acımızı, öfkemizi, direnişimizi haykırmak için çıktığımız sokaklar işkenceyle şiddetle bizlere yasaklanırken, şeriat propagandası yapanlar, devlet desteğiyle nefret yürüyüşlerini örgütleyenler aynı sokaklarda kırmızı halılarla karşılanıyorlar" dedi.

‘KURŞUNLAR KADINLARIN SESİNE, SÖZÜNE SIKILDI’

İran’da Mahsa Jîna Amini'yi, Süleymaniye’de Nagihan Akarsel'i katleden zihniyetin aynı olduğunu söyleyen Kut, "Akarsel’e sıkılan kurşunlar Kürt kadın hareketine, kadın kurtuluş hareketine ve feminist mücadeleye sıkılan bir kurşundur" dedi.

Kut, şöyle devam etti:

"Bu kurşunlar kadınların sesine, sözüne sıkılmış kurşunlardır. Ancak, dün Mahsa Amini’yi bugün Nagihan’ı katleden erkek devletler şunu iyi bilsin ki; kadın özgürlük mücadelesinin yaktığı ışık karanlık oyunlarla, şiddetle suikastla söndürülemeyecek kadar büyük ve görkemlidir. İran’da olduğu gibi dünyanın dört bir yanında tekçi, cinsiyetçi erkek egemen rejimlere karşı kadın mücadelesini dayanışmayla büyütmeye devam edeceğiz. Nagihan şahsında bizleri baskıyla, şiddetle, suikastla susturmaya sindirmeye çalışanlara cevabımızı kadın mücadelemizden bir adım dahi geri atmayarak vereceğiz. Ve Jin jiyan azadi diyenler asla susmayacaklar."