'Ankara ile Kuzey Kıbrıs arasında görüş ayrılığı' iddiası

Ankara'nın yeni Birleşmiş Milletler temsilcisi fikrine 'olumlu yaklaştığı' fakat Kuzey Kıbrıs'ın bu konuda farklı bir tutum sergilediği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs'ın bölünmüş başkenti Lefkoşa'nın güneyinde, Ankara ile Kuzey Kıbrıs liderliği arasında görüş ayrılığı olduğu iddiası gündeme geldi. Diplomatik kaynaklar, Ankara'nın Birleşmiş Milletler'in (BM) Kıbrıs meselesi için yeni bir temsilci atamasına karşı olmadığını belirtiyor ancak Kıbrıs Türk liderliği bu konuda henüz bir adım atmış değil.

Rum tarafı, BM Genel Sekreteri António Guterres'in Kıbrıs için yeni bir temsilci atamasını, müzakere sürecinin yeniden başlaması açısından kritik bir adım olarak görüyor. Ancak Kuzey Kıbrıs, müzakerelerin, Crans Montana zirvesinde durduğu noktadan ilerlemeyeceği görüşünde. Kıbrıs Türk lideri Ersin Tatar'a göre, yeni bir müzakere süreci, iki devletli çözüm fikrinin kabul edilmesinden sonra mümkün olabilir.

Kıbrıs Haber Ajansı, diplomatik kaynaklara dayandırarak, Ankara'nın yeni BM temsilcisi fikrine olumlu yaklaştığını fakat Kuzey Kıbrıs'ın bu konuda farklı bir tutum sergilediğini aktardı. Tatar, 23 Eylül'de New York'ta Guterres ile yaptığı görüşmenin ardından konuya, Türkiye ile istişare ettikten sonra yanıt vereceğini ifade etmişti. Ancak, bugüne kadar Kuzey Kıbrıs'ta konuya ilişkin gelişme yaşanmadı. Kıbrıs Haber Ajansı'na göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın aynı gün Genel Sekreter ile yaptığı görüşmede, BM'nin yeni bir elçi atama hamlesine herhangi bir itirazda bulunmadığı ortaya çıktı.

RUM TARAFI TEMSİLCİ İÇİN HAZIR

Kıbrıs Rum tarafı, müzakerelerin yeniden başlaması yönünde önemli bir adım olarak görülen temsilci atamasına hazır olduğunu ve bu konuda istekli olduğunu bugüne dek birçok kez dile getirdi. Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, son olarak geçtiğimiz pazar günü Kıbrıs'ın bağımsızlık ilânının yıldönümü münasebetiyle yaptığı açıklamada Güvenlik Konseyi ve BM Genel Sekreteri'nin atamayı gerçekleştirmeye hazır olduğunu yineledi. Ankara'nın açık desteğini alan Türk tarafının bu girişimi benimseyerek diplomatik bir öneriden somut bir gerçekliğe dönüştüreceğine dair iyimserliğini dile getirdi.

Rum tarafı yeni temsilci atamasını iki toplumlu, iki kesimli federal çözüm temelinde yeni bir müzakere sürecinin ilk adımı olarak görüyor. Türk tarafı ise Rum tarafının bu yaklaşımına karşı çıkıyor. Tatar liderliği 2021 yılından bu yana iki devletli çözüm perspektifinde ısrarcı.