Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yemekten kurt ve salyangoz çıktı

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin personel yemekhanesinde çıkan yemeklerde hijyen kuralları ihlal edildi. Yemeklerden aynı hafta içinde iki kez kurt ve salyangoz çıktı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çıkan personel yemeğinde aynı hafta içinde iki kez kurt ve salyangoz çıktı. Hastanede çalışan sağlık emekçilerinin aktardığı bilgilere göre 15 Aralık’ta çıkan bezelye yemeğinden salyangoz, 18 Aralık’ta çıkan pilavdan da kurt çıktı.

Yemeklerden böcek, kurt, salyangoz çıkmasının yeni bir şey olmadığını, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi dahil pek çok hastanede hemen her gün benzer sorunlarla karşılaştıklarını anlatan Sağlık Emekçileri Sendikası Ankara Şube Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, “250 yatak üzerindeki hastanelerde hem personel hem hastalar hem refakatçiye yemek çıkıyor. Toplu yemek yapımı ve birleşik yemek ihaleleri bu sonucu doğuruyor” dedi.

BÜTÇE BASKISI VAR, NİTELİKLİ DENETİM YOK

Yemek ihalelerinde bütçe baskısı olduğunu belirten Yalçınkaya, “İhaleler döner sermaye bütçesinden yapılıyor ve fedakarlık yapılan ilk kalem de yemek bütçesi oluyor. Nitelikli bir kontrol mekanizması da oluşturulamıyor” dedi.

YEMEK FİRMALARININ SİYASET VE BÜROKRASİYLE YAKIN İLİŞKİSİ VAR

Yemek firmalarının da siyasetle ve bürokrasiyle yakın ilişkisi olduğunu da vurgulayan Yalçınkaya, “Sağlıklı bütçe ayrılmazsa sağlıklı yemek yapılamaz. İhaleler ve ihale sonrası denetimlerde siyaset, bürokrasi ve firma ilişkisi de bu kadar iç içe geçmemeli. Ve burası denetlenebilir bir alan olmalı. Ayrıca yemekle ilgili komisyonlarda tüm sendikaların birer temsilcisi mutlaka olmalı. İş sağlığı ve iş güvenliği komisyonlarının da bu alana müdahil olması gerekiyor” diye konuştu.

SAYIŞTAY BİLE ‘KANTARIN TOPUZU KAÇTI’ DİYOR

Bu konuya dair Sayıştay raporunda da önemli bulgular olduğunu belirten Yalçınkaya, “Sayıştay raporunda 15 sayfa yemek firmalarının ilişkin ihalelerindeki sorunlara yer ayırdı. Demek ki sadece bizim için sorun değil. Kantarın topuzunun kaçtığına dair veriler Sayıştay raporlarında var” ifadelerini kullandı.

Yalçınkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlık Bakanının makamının bulunduğu Sağlık Bakanlığı penceresi Bilkent Şehir hastanesine bakıyor. Bizim yemek konusunda en fazla sorun yaşadığımız hastane. Bakanın dibindeki hastanede sorun çözülemiyorsa demek ki sorun çözülmek istenmiyor.”