Ankara Barosu: Genel kurulumuz aralık ayına ertelendi

Ankara Barosu, İçişleri Bakanlığı kararı ile ertelen baro seçimlerine ilişkin açılan yürütmenin durdurulması davasında henüz karar çıkmadığını belirterek, baro genel kurulunun aralık ayına ertelendiğini duyurdu. Baro yönetiminden yapılan açıklamada, “Genel kurulun aralık ayında yapılması için gerekli çalışmanın başlatıldığını bildiririz” denildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- İçişleri Bakanlığı tarafından korona virüsü salgını gerekçesiyle baro seçimleri ile Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu 1 Aralık’a kadar ertelendi. İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelge doğrultusunda il hıfzıssıhha kurullarının yasakladığı seçimlere ilişkin baro yönetimleri kanuyu yargıya taşıdı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve Bölge İdare Mahkemelerine dava açan barolara, 10-11 Ekim tarihlerinde yapılacak baro seçimleri için olumlu bir karar ulaşmadı.

'YASAK KARARI, GENEL KURULUN YAPILACAĞI YERLERE TEBLİĞ EDİLMİŞ'

Ankara Barosu, Ankara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararı’nın yürütmesinin durdurulması talebiyle açtığı davaya ilişkin bir karar çıkmadığını ifade ederek, baro genel kurulunun aralık ayına ertelendiğini duyurdu. Ankara’da genel kurul süreciyle ilgili Yüksek Seçim Kurulu’na ‘tam kanunsuzluk’ gerekçesiyle yaptıkları itirazın reddedildiğini ifade eden Ankara Barosu,
“Altındağ 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından 05.10.2020 tarih ve 2020/67 sayılı kararı ile Ankara Barosu Genel Kurul ile organ seçimlerinin iptaline karar verilmiş olup, baromuzca İl Seçim Kurulu’na yapılan itiraz reddedilmiştir. Ankara İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı, genel kurulun yapılacağı Bilkent Odeon’a ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne tebliğ edilmiş olup, Bilintur Bilkent Turizm A.Ş tarafından 10 Ekim tarihinde yapılacak olan genel kurulun gerçekleştirilemeyeceği bugün itibari ile baromuza bildirilmiştir. Baromuzca yürütmeyi durdurma istemli açılan iptal davası da bugün (9 Ekim) mesai bitimine kadar bir karar verilmemiştir ” ifadelerine yer verdi.

'YAPTIĞIMIZ BAŞVURULARIN TAMAMI REDDEDİLDİ'

Ankara Barosu, bu şartlarda genel kurulun yapılmayacağına dikkat çekerek, baro seçimlerinin aralık ayında yapılması için gerekli çalışmalarının yapıldığını duyurdu. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Avukatlık Kanunu uyarınca genel kurulumuzun organ seçimlerinin yargı gözetiminde yapılması esastır. Bu kapsamda İlçe Seçim Kurulunun İl Hıfzıssıhha Kurulu kararını dayanak alarak tesis ettiği hukuk dışı kararlara karşı yaptığımız başvuruların tamamı reddedilmiştir. İlçe seçim kurulunun gözetimi ve denetimi olmaksızın yapılacak bir genel kurulun geçerlilik taşımasının yasal olarak mümkün olmaması nedeniyle 10-11 Ekim 2020 tarihinde yapılacağı duyurulan genel kurulumuzun belirtilen tarihlerde yapılmasının mümkün olmadığını, genel kurulun aralık ayında yapılması için gerekli çalışmanın başlatıldığını, bu duruma göre genel kurulun tarihi, yeri ve gündemini belirtir ilanın yasal takvim içerisinde tekrar duyurulacağını meslektaşlarımıza ve tüm kamuoyuna bildiririz.”

ÇAĞDAŞ AVUKATLAR GRUBU’NDAN GENEL KURUL ÇAĞRISI

Öte yandan Ankara Barosu seçimlerine girecek olan Çağdaş Avukatlar grubu ise mücadele kararlığını göstermek için tüm avukatları Bilkent Odeon Gösteri Merkezi'ne davet etti. Yapılan açıklamada, “Hukuka aykırılığı tespit etmek, mücadele kararlılığımızı göstermek üzere 10 Ekim 2020 günü saat 10.00'da, Bilkent Odeon Gösteri Merkezi'nde olacağız. Tüm meslektaşlarımızı savunmayı birlikte ve cesaretle savunmaya davet ediyoruz” denildi.