Ankara Barosu, Dilara Yıldız için yürüdü

Ankara Barosu, avukat Dilara Yıldız’ın öldürülmesine tepki göstererek adliye önünde açıklama yaptıktan sonra yürüyüş gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Barosu, avukat Dilara Yıldız'ın Tuzla'da bir restoranda ayrıldığı erkek Oktay Dönmez tarafından öldürülmesine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Ankara Sıhhiye Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, Yıldız’ın öldürülmesinin bir kadın cinayeti olduğuna vurgu yaparak, büyük üzüntü duyduklarını paylaştı.

‘KADIN CİNAYETLERİNİN KAYNAĞI KADINLARIN EŞİT VE ÖZGÜR OLDUKLARININ KABUL EDİLMEMESİDİR’

Avukatlar adına açıklama yapan Ankara Barosu Başkanı Kemal Koranel, “Bugün meslektaşımızın ölümü her kesimden kadının şiddetle ve ölümle burun buruna ve korumasız olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bu cinayetlerin kaynağı toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı, kadınları hedef gösteren, kadına yönelik öfkeyi besleyen siyasi iktidarın ürettiği politikalar ile kadınların hala eşit ve özgür bireyler olarak kabul edilmemesidir” diye konuştu.

‘YETKİLİLERİN ŞİDDETLE MÜCADELEDE BAŞARI GÖSTEREMEDİĞİ APAÇIK KARŞIMIZDA’

Türkiye’de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı başta olmak üzere kadına yönelik şiddetin önlenmesinde ortaya konan politikaların bilinçli olduğunu belirten Koranel, şöyle konuştu:

“Devletin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı hedeflemediği politikalar kadınları maruz kaldıkları şiddet karşısında korunmasız ve saldırıya daha da açık hale getirmektedir. Bizler işte tam da bu sebeple kadın cinayetlerinin politik olduğunu vurguluyoruz.
Bu cinayet bize, kadına karşı toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin, ayrımcılığın geldiği noktayı acı bir şekilde göstermektedir. Kadının avukat olmasının durumu değiştirmediğini, daha önce boşanmaya çalıştığı eşi tarafından öldürülen meslektaşımız Av. Müzeyyen Boylu cinayetinde de görmüştük. Yetkililerin şiddetle mücadelede başarı gösteremediği bir sonuç olarak apaçık karşımızdadır. Sistemin kadını korumadığı, önleyici ve koruyucu tedbirlerin etkisiz olduğu bir gerçektir.”

AVUKATLAR YÜRÜDÜ

Kemal Koranel, Ankara Barosu’nun kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadın cinayetlerinin durdurulması noktasında mücadele etmeye devam edeceğini kaydetti.

Açıklamanın ardından avukatlar adliyeden Kızılay’da bulunan Ankara Barosu Eğitim Merkezi’ne yürüdü.