Taksim Gezi Parkı Derneği'nde nöbet değişimi

Tam adı Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği olan dernek, kongre için Tünel’deki yerinde toplandı. Genel Kurulun yapıldığı odaya heyecan hâkimdi.

Google Haberlere Abone ol

ABBAS KARAKAYA

İstanbul Taksim'e yapılmak istenen akılsız, mantıksız projelere nasıl karşı çıkıldığının tarihini az çok bilenler Taksim Platformu'nu, Taksim Dayanışması'nı ve onlardan sonra kurulmuş Taksim Gezi Parkı Derneği'ni de bilir.

Bundan üç buçuk yıl önce Taksim Gezi Parkı Festivali için tüm İstanbul’a “Ayağa Kalk” sloganıyla çağrı yapan, 40.000 insanın çağrıya uyarak 13 Nisan 2013’de Gezi Parkı'nda toplanmasını sağlayan işte bu dernektir. O gün, parkın yok edilmesine karşı süregelen protestolara destek vermek için çeşitli sanatçı ve grupların gelip şarkılar söylediği, eğlenilip dans edildiği gündür. O gün orada olanlar, kepçeler parka girmeye kalktığında parka gelip yıkıma karşı duracaklarına söz vermiş ve sözlerinde durmuşlardır. İşte, Gezi Direnişi'ne giden yolda bu efsanevi konseri düzenlemiş, o kadar insanı o mekâna toplamayı başarmış bu derneğin 5 Kasım 2016 Cumartesi günü ikinci olağanüstü kongresi vardı.

İKİ LİSTE YARIŞTI

Tam adı Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği olan dernek, kongre için Tünel’deki yerinde toplandı. Genel kurulun yapıldığı salona heyecan hâkimdi. Şubesi olmayan derneğin hâlihazırda 56 üyesi var. İlk toplanma çağrısı üzerine toplanan genel kurulda 36 oy kullanıldı. Divan Kurulunun güzel bir idare ile yönettiği kongrede yarışı Ceren Arslan’ın sözcülüğündeki beyaz liste (19 oy), Kağan İşmen’in sözcülüğündeki yeşil listeye (16 oy) karşı kazandı. 1 oy geçersiz çıktı.

Beyaz listenin tanıtım metnini okuyan Arslan, 'dernek tüzüğünde belirtilen araçlarla yine tüzükte belirtilen amaçlara ulaşmaya çalışacaklarını; derneği kuruluş amaç ve ilkelerine uygun olarak idare etme, hareket ettirme görevine talip olduklarını ve dernek ve parkı layık olduğu seviyelere ulaştırma gayreti içinde olacaklarını' söyledi. Beyaz listenin yönetimde olacağı iki yılda tanımladığı somut hedefleri, öncelikleri vb. konuşma metninde yoktu.

Yeşil listenin sözcüsü İşmen, oylamaya geçilmeden önce yaptığı konuşmada yükselen faşizme dikkat çekerek 2 şeye öncelik vereceklerini söyledi. Bir yandan yurt dışındaki benzer derneklerle dayanışmaya, derneği tanıtmaya çalışacaklarını; öte yandan Türkiye’deki ekolojik mücadele veren dernekleri, platformlarla daha sıkı ilişkiler kurarak önce federasyon, daha sonra konfederasyon çatısı altında toplanmayı hedeflediklerini söyledi. İktidarın Gezi Parkı'nı inşaata açmak fikrinden vazgeçmediğini, önümüzdeki aylarda bu yöndeki tehdit ve tehlikenin azalmayıp artacağını belirten İşmen’in, kongreden bir hafta önce yaptığı 'genel kurula tek ortak bir liste ile gitme' önerisi kabul görmedi.

Temenni ve dilekler kısmında söze alan eski yönetimden Mevhibe Gözcelioğlu, yeni yönetimin Gezi Direnişi mağduru kişiler ve aileleri unutmamasını, onlarla süregelen ilişki ve dayanışmayı daha üst seviyelere çıkarmalarını hatırlattı. Gözcelioğlu ayrıca, derneğin kuruluş aşamasında, Gezi Direnişi'nin sıcak günlerinde Taksim Dayanışması'ndan (TD) Mücella Yapıcı gibi isimlere çok şey borçlu olduklarını ve TD’nin bir bileşeni olmayı sürdürmelerinin önemine dikkat çekti.